Eltörlik az NFL talán legrasszistább szabályát

Minnesota Vikings v Houston Texans GettyImageRank2 Color Image nfl Square HORIZONTAL SPORT AMERICAN FOOTBALL
HOUSTON, TEXAS - OCTOBER 04: Jordan Akins #88 of the Houston Texans takes a hit to the helmet from Harrison Smith #22 of the Minnesota Vikings after making a catch as Eric Kendricks #54 also makes the tackle during the second quarter at NRG Stadium on October 04, 2020 in Houston, Texas. Smith was called for targeting and ejected from the game. Bob Levey/Getty Images/AFP (Photo by Bob Levey / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
A észak-amerikai profi amerikaifutball-liga (NFL) eltörli azt a szabályt, ami alapján eddig bőrszn szerint tettek különbséget a fejsérülésből eredően maradandó agykárosododást szenvedő fekete és fehér játékosok között.

A liga által használt eljárás alapja az, hogy a fekete játékosok esetében alacsonyabb kiinduló intelligenciaszintet, illetve kognitív képességeket feltételez, szemben a fehér sportolókkal, így előbbieknél a sérülés mértékét is csekélyebbnek állapítják az alacsonyabb kiindulási pont miatt. Illetve a fekete játékosok esetében sokkal nehezebben bizonyítható, hogy valóban súlyos agyi elváltozásokat szenvedtek el játékoskarrierjük során.

A minden elemében rasszista szabályozás miatt előbb néhány fekete NFL-játékos fordult a bírósághoz, majd több korábbi és jelenleg is aktív játékos családjai összefogva gyűjtöttek össze 50 ezer aláírást, és kezdeményeztek eljárást a philadelphiai szövetségi bíróságnál. A beadványt több orvos és tudós is támogatta.

Sisak a sisaknak, az egyik leggyakoribb jelenet az NFL-ben Forrás: Getty Images via AFP/2020 Getty Images/Bob Levey

Az NFL végül szerdán jelentette be, hogy megszünteti a bőrszín szerinti megkülönböztetést a fejsérülések vizsgálatánál.

Az elmúlt években egyre több bizonyítéka lett, hogy a sportágban szerezhető rendkívül gyakori és súlyos fejsérülések maradandó agykárosodást (Alzheimer-kórt, korai demenciát) okozhatnak, így az NFL 2017-ben egy egymilliárd dolláros alapot hozott létre az ilyen sérülés miatt visszavonulni kényszerült, vagy aktív pályafutása befejezését követően megromlott egészségű játékosoknak.

A liga jelenleg több mint 2000 ilyen esetet tart nyilván ezek közül azonban csupán 600 köthető fekete focistákhoz, miközben ezeknek a játékosoknak több mint fele színesbőrű. Az NFL eddig 379 esetben fizetett korai demencia miatt, átlagosan 516 ezer dollárt, míg a súlyosabb állapot után 207 esetben történt kifizetés, átlagosan 715 ezer dollár értékben, írja az ESPN.

Az ügyben eljáról Anita B. Brody szövetségi ügyész részletes jelentést kért a kifizetésekről, amelyekből kiderülhet, hogy az egykori fekete játékosok valóban alacsonyabb összegű kártérítést kaptak-e az NFL-től.