Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Óriásit kaszálnak az App Store csaló mobilappjai

Apple App Store
Vágólapra másolva!
Csak az ezer legnagyobb bevételű alkalmazás közé bekerülteket vizsgálták.
Vágólapra másolva!

Az Apple igyekezete ellenére bőven akadnak még a vállalat definíciói szerint is kókler alkalmazások az App Store kínálatában, a The Washington Post pedig kíváncsi volt rá, hogy körülbelül hány van belőlük és mennyit kereshetnek a készítőik. Ennek érdekében a kiadvány átvizsgáltatta a bolt ezer legnagyobb bevételt generáló appját, amelyek körülbelül két százaléka bizonyult rosszindulatú átverésnek.

Apple App Store Forrás: Apple

A kutakodás során kiderült, hogy például egyes alkalmazások hamisan a Samsungtól és az Amazontól származónak hirdetik magukat, kókler VPN-szolgáltatások hamis vírusriasztással próbálják fizetős szoftverek megvásárlására ösztökélni a mobilozókat, egy QR-kódolvasó pedig heti 4,99 dollárt számláz ki az ügyfeleknek egy olyan funkcióért, ami ingyen megtalálható az iOS kameraappjában.

A kiadvány az anyagi károkozást kutatva arra jutott, hogy az ezer legtöbb bevételt generáló app közé bekerült csaló szoftverek éves szinten közel 48 millió dollárt, azaz 13,7 milliárd forintot szednek ki a mobilozók zsebéből.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről