A védettség és az antitestszint között nincs egyértelmű összefüggés

Koronavírus, COVID, Covid–19, vírus, járvány, oltás, vakcina, védőoltás, 2021.06.05. Nagykálló, Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina második adag, második oltás,
Nagykálló, 2021. június 5. Erdélyi Ágnes pszichiáter főorvos beolt egy férfit a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina második adagjával a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Sántha Kálmán Szakkórházában kialakított oltóponton Nagykállóban 2021. június 5-én. MTI/Balázs Attila
Vágólapra másolva!
A védettség szintje és az antitestszint között nem lehet egyértelmű összefüggést meghatározni - mondta a Semmelweis Egyetem rektora kedd reggel az M1 aktuális csatornán.
Vágólapra másolva!

Merkely Béla azt mondta, hogy ennek egyik oka, hogy az antitestméréseket nem az oltások hatékonyságának mérésére találták ki, hanem az átfertőzöttség meghatározására.

– fogalmazott.

Erdélyi Ágnes pszichiáter főorvos beolt egy férfit a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina második adagjával Forrás: MTI/Balázs Attila

Merkely Béla hozzátette, hogy az oltás után folyamatosan csökken az antitestszint, de továbbra is vannak úgynevezett memóriasejtek, amelyek "indítják a sejtes immunitást", ha erre szükség van.

– jelentette ki Merkely Béla.

Merkely Béla szerint a védettség és az antitestszint között nincs egyértelmű összefüggés Fotó: Polyák Attila - Origo

A rektor felajánlotta, hogy ha valakinek nincsenek antitestjei a két oltást követően, akkor őt a Semmelweis Egyetemen - a kapacitásuk mértékéig - egy speciális teszttel ingyen megvizsgálják.

A műsorban elhangzott az is, hogy

140 ezer olyan ember lehet Magyarországon, akik nem vették fel a második oltást.

Merkely Béla szerint az első oltás is véd, bár nem olyan hatékonyan, mint a kettő. Azt javasolta, hogy aki kihagyta a másodikat, pótolja azt akár 10-12 hét után is, de ősz előtt mindenképpen.