A halasi csipkevarrás népi iparművészeti csoda

FARKAS Sándor
Budapest, 2021. június 7. Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. június 7-én. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Kiskunhalason, a Csipkeházban megnyílt a XX. Csipkekiállítás és Találkozó - tájékoztatta az Agrárminisztérium szombaton közleményben az MTI-t.
Vágólapra másolva!

Áttetsző finomság, világszínvonal, egyediség, hagyománytisztelet, nemzedékek tudását átörökítő kézműves különlegesség - ez jellemzi a halasi csipkét - fogalmaztak. A megnyitóünnepségen Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára a csipkevarrók mesterségbeli tudását méltatva úgy fogalmazott, hogy

a csipke jelenkori készítői elődeik évszázados munkáját nem hagyják kárba veszni, a mesterséget méltó módon űzik ma is.

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A halasi csipke készítése lenyűgöző folyamat:

százszázalékos kézimunkát igényel, amelyet hófehér, leheletfinom cérnával és a szinte láthatatlan tűvel végeznek.

Az egyedülálló technika nemzedékről nemzedékre száll, és e tudással a Csipkeház kiváló népi iparművészei felbecsülhetetlen értéket teremtenek Kiskunhalason. Így érhették el, hogy 2014-ben a Hungarikumok Gyűjteményébe is beválasztották a halasi csipkét.

- fogalmazott az államtitkár. Említést tett arról, hogy legutóbb, különböző kategóriákban felvették a hungarikumok közé a máriapócsi nemzeti kegyhelyet és búcsút, az 1568-as vallásszabadsági törvényt, a karikás ostort, továbbá 11 új elemmel bővült a Magyar Értéktár. A Hungarikumok Gyűjteményének gondozása az agrártárca értékmentő munkájának fontos része.

A magyarság egésze számára jelentős értékek azonosításával hozzájárulhatunk nemzeti identitásunk megerősítéséhez, külhoni testvéreinkkel való egységünk kifejezéséhez, valamint a magyar nemzeti értékek nemzetközi megismertetéséhez.

- mondta az államtitkár. Farkas Sándor a magyar vidék világszínvonalú teljesítményének nevezte a halasi csipkét. Mint mondta, a kormány az értékteremtő és értékőrző vidék sorsát figyelemmel kíséri. Ezért indulhatott el

minden idők legnagyobb vidékfejlesztési programja, melynek keretében 2027-ig a Közös Agrárpolitika vidékfejlesztési pillérén keresztül történelmi léptékű forrást, 4265 milliárd forintot fordíthat a kormány a magyar vidék, a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar fejlesztésére.

Folytatódik a vidéki térségek támogatása, az itt élő emberek életminőségének javítása, a fiatalok számára is vonzó és helyben elérhető munkahelyek, jobb minőségű életkörülmények, infrastruktúra és szolgáltatások megteremtése.

- mondta Farkas Sándor. Az évről évre megrendezett hagyományos csipkefesztiválon magyarországi és külhoni csipkeműhelyek mutatkoznak be alkotásaikkal. Ebben az évben

a programot színesíti a szintén hungarikum herendi porcelán tárlata,

valamint a "XXI. századi lakásenteriőr Halasi csipkével" pályázatra beérkezett alkotások kiállítása. A megnyitót színesítette Hrivnák Tünde divattervező halasi csipkével díszített ruhakollekciójának, a "Csipkék királynője, a királynők csipkéje" bemutatója.