A budapesti, csak külföldiekre épülő modell megbukott, paradigmaváltásra van szükség a turisztikában

nyitás 2021.05.01. délután Koronavírus, COVID, Covid–19, vírus, járvány, maszk, arcmaszk, védőmaszk, védőfelszerelés, Budapest, 2021, május, tavasz, terasz, nyitás, étterem, vendéglátás, kávézó, 2021. május 1.
Vágólapra másolva!
Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója a Világgazdaságban megjelent cikkében arról ír, hogy milyen lehetőségei vannak a magyar, azon belül a budapesti turizmusnak a koronavírus-járvány utáni időszakban.
Vágólapra másolva!

Guller azt írja, hogy a turisztikai szektor minden nehézség ellenére túlélte a válságot, mindenki dolgozni szeretne.

- írja.

A vezérigazgató emlékeztet arra, hogy a magyar turizmus-vendéglátás 2008-ban is összeomlott, 2019-re viszont már a 2010-es érték másfélszeresét állította elő a turizmus több év folyamatos növekedése után.

A legnagyobb bajban most a pandémia után Budapest van, ahol 2019-ben a turisták 93 százaléka külföldről érkezett.

- írja Guller. Szerinte a fővárosi, csak külföldiekre épülő modell megbukott, paradigmaváltásra van szükség: csak külföldiekből nem lehet fenntartani a budapesti turizmust, szállodát, éttermet, attrakciót, vagy éppen fesztivált.

Vagyis magyarok nélkül nem fog menni.

Illusztráció Fotó: Polyák Attila - Origo

Szerinte el kell érni, hogy a belföldiek aránya Budapest turizmusában a mai 7 százalékról 2030-ig 25 százalékra emelkedjen, és a kizárólag a külföldiekre épülő modell sehol ne maradjon meg.

Guller az adatelemzések fontosságára is kitér írásában:

hozzátéve, hogy minden remény megvan arra, hogy jövőre elérjük a 2019-es „bezzeg év" számait. A tavalyi rekordévinél erősebb belföldi forgalmat várnak, összességében kétszer annyi vendégéjszakát várnak erre az évre, mint a tavalyi évben számoltak.