A magyar gazdaság gyors újraindításához a visegrádi partnerek gazdasági újraindulása is szükséges

SZIJJÁRTÓ Péter
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.
Vágólapra másolva!
A magyar gazdaság gyors újraindításához a visegrádi partnerek gazdasági újraindulása is szükséges - szögezte le Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán a sziléziai Katowicében, ahol a magyar küldöttség tagjaként részt vett a visegrádi csoport miniszterelnöki csúcstalálkozóján.
Vágólapra másolva!

A magyar gazdaság eredményességét alapvetően meghatározza a külgazdasági teljesítmény - húzta alá a magyar diplomácia vezetője a magyar közmédiának nyilatkozva. A visegrádi csoport (V4) többi három partnerével Magyarország a tavalyi nehéz esztendőben is, amely a világkereskedelem "fekete éve" volt, több mint 10 ezer milliárd forintnyi kereskedelmi forgalmat bonyolított le, ami a teljes magyar külkereskedelmi forgalom 14 százaléka - mutatott rá.

- hangsúlyozta Szijjártó.

Ezért a magyar elnökség egyik fontos törekvése lesz megakadályozni, hogy a globális minimumadó rákényszerítésével adókat kelljen emelni a V4 országaiban - közölte. Megállapította: a közép-európai országok versenyelőnyét nagymértékben az alacsony adók jelentik. Alapvető érdekünk, hogy az adópolitikák nemzeti hatáskörben maradjanak - mondta el.

A koronavírus-járvány utáni világ biztonsági vonatkozásairól Szijjártó elmondta:

Azt is biztossá kell tenni, hogy az Európai Unió bővítése ne kerüljön le a napirendről, hogy a nyugat-balkáni térség minél hamarabb csatlakozhasson. Aláhúzta: a Nyugat-Balkán biztonsága és stabilitása alapvetően meghatározza a közép-európai térség stabilitását.