Vágólapra másolva!
A magyar atlétika koronaékszere több mint egy évtizede minden nyáron Magyarországra irányítja a sportág rajongóinak a figyelmét. A Gyulai István Memorial a Formula-1-es Magyar Nagydíj mellett az egyetlen olyan sportesemény, ahol az adott sportág elitje több mint tíz esztendeje évről évre hazánkba látogat. A július 5-6-i viadalra olyan világsztárok érkeznek Székesfehérvárra, mint Shelly-Ann Fraser-Pryce, Justin Gatlin vagy Dafne Schippers. Deutsch Péterrel, a szervezőbizottság elnökével beszélgettünk a viadal megszületésének körülményeiről, a verseny jelentőségéről, színvonalának emelkedéséről és a lehetséges továbbfejlődési irányokról.

A magyar atlétikában a 2010-es évek eleje óta egy folyamatos fejlődés zajlik, ami az utánpótlásprogramok fejlesztése és a létesítményhelyzet javulása mellett a hazai versenyek színvonalának javulásában is meglátszódik. Ennek a háromnak a pozitív hozadéka, hogy évről évre egyre több gyermek kezd el atletizálni, a sportág pedig egyre népszerűbb és divatosabb az emberek körében.

Az atlétika, mint sportág nem csak a versenysportot jelenti, hanem a mindennapjainkban is megtalálható.

A Magyar Atlétikai Szövetség éppen ezért kezdte meg az #atletavagyok kampányát, ami nem csak erre, de már a 2023-as, Budapesten megrendezésre kerülő szabadtéri világbajnokságra is felhívja a figyelmet.

A Gyulai István Memorialon évről évre olyan világsztárok állnak rajthoz, mint Justin Gatlin Forrás: MTI/Bodnár Boglárka

Arra, hogy a világ harmadik legnagyobb sporteseménye jó kezekben lesz, a Gyulai István Memorial sikersztorija is egy jó bizonyíték.

A másik pedig annak az 1980-as évek végéig meglévő hagyománynak a folytatása, hogy hazánkban rangos hazai nemzetközi atlétikai versenyt rendezzenek" – mondta Deutsch Péter, a viadal szervezőbizottságának elnöke az Origónak.

A sportvezető-sportriporter halálát követő pár hónapban megfogalmazódott, hogy hasonlóan a környező országokhoz, Magyarországon is legyen a „Memorial-logikának" megfelelően egy rangos emlékverseny. 2008-ban és 2009-ben Gyulai Miklós – aki hosszú ideje a magyar szövetség elnöke, illetve testvére, Gyulai Márton - aki szintén sportdiplomataként segíti a sportág hazai ügyét a világban - egyaránt támogatását fejezte ki és minden segítséget megadtak azért, hogy 2011-ben először megrendezzék a viadalt.

„A Memorialt 2011-ben sikerült rögtön ismertté tennünk, többek között Asafa Powell is Budapestre jött, majd 2012-ben amellett, hogy az augusztus 20-i nemzeti ünnepen rendeztük meg, a londoni olimpiáról hazatérő sportolóknak a Nagydíjon szerveztünk egy ünnepélyes köszöntést.

Az ezt követő években sok olyan atlétát láthattunk, akit mi indítottunk el a siker útján.

Ez volt az első nagy nemzetközi versenye például az azóta világcsúcstartó gátfutóvá váló Grant Hollowaynek is" – beszélt a sportvezető az elmúlt évek sikereiről, majd rátért a fokozatos szintlépés okaira is.

A jó hangulat mindig garantált, ez az atléták egyik kedvenc versenye a naptárban Forrás: MTI/Bodnár Boglárka

„Sok olyan verseny van, amelyik próbálja megtalálni a helyét a versenynaptárban, de nem jön össze nekik. Mi ezzel a problémával már hosszú ideje nem kell, hogy szembesüljünk. Fontosnak tartjuk, hogy az adott évi világverseny előtti időszakban, június végén-július elején kerüljön sor a Memorialra.

Ebből a 7-10 napból álló szériából mindenki saját maga döntheti el, hogy hány részt vállal.

Ezek a tokiói olimpia előtti utolsó lehetőségek a finomhangolásra" – ebből a szempontból is tökéletes helyen van a teljes nevén Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíj névre hallgató két napos esemény a naptárban, amely 2018 után lesz ismét többnapos.

Hétfőn és kedden nem csak a székesfehérvári Bregyó közi Regionális Atlétikai Központban, de a teljes városban az atléták lesznek a középpontban.

A sztárok szerint ez a családias hangulat az egyik legnagyobb vonzereje ennek az eseménynek. Nincs semmi más Székesfehérváron, ami elterelné róluk a figyelmet. Ami még különlegessé teszi a 2014 óta Székesfehérváron megrendezésre kerülő versenyt, hogy itt a többi hasonló kategóriájú meetinggel ellentétben az atlétika összes szakágának a képviselőit láthatják a rajongók.

A változatosság mellett az időjárási körülményekhez alkalmazkodunk a versenyszámok és az időrend kialakításánál."

Shelly-Ann Fraser-Pryce anyukaként is minden idők második leggyorsabb sprintere Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

Hétfőn a sajtóesemény mellett az itthon egyik legnagyobb hagyományokkal bíró versenyszámé, a kalapácsvetésé lesz a főszerep, így az olimpiai kvótások közül Gyurátz Rékát vagy Halász Bencét is láthatjuk dobókörbe állni. Mellettük a tokiói résztvevő magyar atléták névsorából kedden Kozák Lucát, Krizsán Xéniát, Nguyen Anasztáziát, Szilágyi Rékát és Szűcs Valdót is figyelhetjük majd a pályán, valamint a paralimpiára készülő világcsúcstartónk, Ekler Luca is ott lesz a távolugrók között.

Rajtuk kívül további 22 hazai versenyzőért szoríthatunk. Az első, 2011-es eseményen a mieink indulói létszáma nem érte el a kétszámjegyű mennyiséget – ebben is mérhető a magyar atlétika fejlődése, ami az idei év sikerein még inkább tetten érhető.

„A magyar atlétika láthatóan szintet lépett"

– erősíti meg gondolatmenetében Deutsch Péter a leírtakat.

Ennek az elitnek a krémje a Gyulain is rajthoz fog állni. 19 sportolót adunk az olimpiai csapatba, ami az egyéni sportágak között a második legnépesebb része lesz a Tokióba utazó delegációnak" – mesélte büszkén a sportvezető a 2021-es év eddigi sikereit.

Grant Holloway (középen) 60 méteren fedett pályán már világcsúcstartónak mondhatja magát, és minden idők legjobb 110 gátas idejétől is alig egy századmásodpercre van Forrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Steph Chambers

„Kevés olyan esemény van Magyarországon, ahol egyszerre láthatjuk hazánk és a világ legjobbjait. Biztos vagyok benne, hogy aki kijön a versenyre, világszínvonalú eredményeket fog látni"

– erre a múltban is bőven volt példa, elég csak a katari magasugró, Mutaz Essa Barshim 2018-as világcsúcskísérletére gondolni, amikor megpróbálta a 2.46 méteres magasságot átugrani. Csak a balszerencsén múlt, hogy Javier Sotomayor 1993 óta fennálló rekordja fennmaradt azon a napon.

Ugyan Barshim ezúttal nem lesz ott Székesfehérváron, a sztárparádé így sem marad el:

  • Shelly-Ann Fraser-Pryce (minden idők második leggyorsabb női sprintere)
  • Grant Holloway (a 60 méteres gátfutás világcsúcstartója)
  • Shaunae Miller-Uibo (a 400 méter olimpiai címvédője)
  • Steven Gardiner (a 400 méter világbajnoki címvédője)
  • Justin Gatlin (olimpiai bajnok, négyszeres világbajnok sprinter)
  • Elaine Thompson (a 100 méter és a 200 méter olimpiai címvédője)
  • Wayde van Niekerk (a 400 méter világcsúcstartója, olimpiai és kétszeres világbajnok)
  • Dafne Schippers (a 200 méter kétszeres világbajnoka)
  • Ilya Ivanyuk (magasugró, 2.37 méteres egyéni csúccsal)
  • Maryna Bekh-Romanchuk (a női távolugrás címvédője)
  • Christoph Harting (a diszkoszvetés olimpiai címvédője)
  • Daniel Stahl (a diszkoszvetés vb-címvédője)
  • Anita Wlodarczyk (a kalapácsvetés női világcsúcstartója)
  • Pawel Fajdek (a legutóbbi négy világbajnokság győztese kalapácsvetésben)

Bár a Gyulai Memorial nem tartozik bele a sportág kiemelt versenyeit összegyűjtő sorozatba, a Gyémánt Ligába, az ezúttal is hazánkba érkező világsztárok névsora alapján az ő fejükben ez a viadal semmiben sem különbözik az abba a kategóriába tartozó viadaloktól.

Két év múlva Budapesten lesz az atlétikai-világbajnokság, ami a világ harmadik legnagyobb sporteseménye Forrás: Origo

A World Athletics pár éve megreformálta a Gyémánt Liga alatti versenyrendszerét, és létrehozta a három szintből álló Continental Tourt.

A Gyulai Memorial ebből a legmagasabb szintű, arany besorolással bír, de idén és a következő két évben további két, bronz sorozatba tartozó viadalnak is otthont adhatunk.

Ezek közül az elsőre Tatabányán már június elején sor került, a második pedig augusztus 24-én, Budapesten kerül majd megrendezésre. Deutsch Péter elárulta, hogy a bronz kategóriás versenyeket szeretnék az ország többi részébe is elvinni majd, szemben a Gyulai Memoriallal, aminek Székesfehérváron biztos helye van.

Nagyon örülünk annak, hogy 2021-ben újra közönség előtt rendezhetjük meg a Gyulai Memorialt, amit a világ 140 televíziós társasága közvetíti. A világ atlétikája házhoz jön, a mieinknek pedig lehetőséget biztosít, hogy hazai közönség előtt versenyezzenek. Gyakorolni kell a hazai sikereket, hiszen 2023-ban Budapesten nem akármilyen atlétikaversenyt szervezünk" – hát igen, a világ harmadik sporteseményén még nagyobb figyelem hárul majd hazánkra.

A Gyulai István Memorial tette vissza Magyarországot az atlétika világtérképére és döntő szerepe volt a világbajnokság nekünk ítélésében.

Éppen ezért ezeknek az egy-kétnapos viadaloknak is fontos szerepe van abban, hogy nem csak a versenyzők, de a szervezők is fel tudjanak készülni a két év múlva esedékes ünnepre.

Világbajnoki bronzérmes gátfutónk, Baji Balázs mondta korábban, hogy csak egyetlen felemelőbb érzés van annál, mint erős mezőnyben versenyezni: amikor ezt hazai pályán teheti meg az ember, ahol a közönség neki szurkol. Erre kedden lesz lehetősége legközelebb a rajongóknak, akik védettségi igazolvány felmutatásával újra átélhetik egy atlétikaverseny varázsát.