Egy szerencsés kuvik a Kiskunságban kezdett új életet

kuvik
Kuvik (Athene noctua). Fotó: Kiss Mónika
Vágólapra másolva!
Macska szájából mentették meg azt a kuvikot, amely új otthonra lelt a Kiskunságban, Kecskemét mellett 2021. június 28-án. A kistermetű bagoly Mezőfalváról került be a Fővárosi Állat- és Növénykert Vadállatmentő Központjába.
Vágólapra másolva!

Rendkívül szerencsés volt, hogy a macska gazdája időben észrevette és megmentette őt, valamint hogy gyorsan segítségért fordult a Mezőfalvai Nagyközség Önkéntes Tűzoltó Egyesülethez, akik több hasonló esetben is segítettek már. Az Egyesület juttatta el a baglyot Budapestre, a mentőhelyre.

Itt három hetet töltött megfelelő ápolás és megfigyelés mellett, majd miután kellően erősnek ítélték, egy táplálékban gazdag, kuvikok számára megfelelő élőhelyen szabadon engedték a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságának működési területén.

Kuvik (Athene noctua). Fotó: Kiss Mónika Forrás: https://www.knp.hu/hu/hirek/egy-szerencses-kuvik-a-kiskunsagban-kezdett-uj-eletet-285

A kuvik példája kapcsán szót kell ejtenünk a macskatartók felelősségéről, hiszen a macskatámadások áldozatainak elenyésző töredéke ilyen szerencsés, mint ez a példány. Az sajnos tény, hogy doromboló házikedvenceink tökéletes ragadozók, a kistestű madarak legnagyobb pusztítói, az általuk okozott természetvédelmi kár szinte felbecsülhetetlen. Mondhatjuk, hogy ez a természet törvénye, a macska vadászik, a madár meg vigyázzon magára, de ez az érvelés nem állja meg a helyét egy olyan világban, ahol

a természetesnél nagyságrenddel több a macska a sokszor felelőtlen emberi tartás következtében. Hazánkban mintegy kétmillióra saccolják csak a kóbor macskák számát!

Még ha sikerül is megmenekülnie az áldozatnak az éles fogak és karmok közül, a macska nyálában olyan baktérium található, ami ha a zsákmány vérébe jut, még apró, felületi karcolás esetén is napokkal később a madár pusztulását okozhatja.

Felelős macskatartóként több dolgot is tehetünk. A legfontosabb, hogy ivartalanítsuk kedvencünket (a kandúrokat is!), ne szaporítsuk feleslegesen az állományt. a természetesnél nagyságrenddel több a macska a sokszor felelőtlen emberi tartás következtében. Hazánkban mintegy kétmillióra saccolják csak a kóbor macskák számát! Forrás: https://www.knp.hu/hu/hirek/egy-szerencses-kuvik-a-kiskunsagban-kezdett-uj-eletet-285

Felelős macskatartóként több dolgot is tehetünk. A legfontosabb, hogy ivartalanítsuk kedvencünket (a kandúrokat is!), ne szaporítsuk feleslegesen az állományt.


Legalább költési időszakban próbáljuk megoldani, hogy a macska csak napnyugtától napkeltéig tartózkodjon a szabadban, az énekesmadarak ilyenkor nem aktívak. Különösen igaz ez a fiókareptetési időszakra, amikor számos madárfaj még röpképtelen, de a fészket már elhagyott fiókái bokrokon és az aljnövényzetben várják az őket még etető szüleiket. Az is valamiféle megoldás lehet - bár közel sem tökéletes -, ha a cicára csengős nyakörvet teszünk. Macskás környéken figyeljünk arra is, ha madárodút rakunk ki, lássuk el macska elleni védelemmel, illetve etetőt és itatót is csak olyan helyre tegyünk, ahol a madarak belátják a környéket és nincs fedezéke a macskának.

Az alábbi videón a kuvik szabadon engedése látható.

(Forrás: Kiskunsági Nemzeti Park)