Már kétezernél is több doppingtesztet végeztek el az úszóknál

Swimming: German championship Sports swimming DM Horizontal
05 June 2021, Berlin: Swimming: German championship, decision, 1500 m freestyle, men, swimming and diving hall at Europa-Sportpark. Winner Sven Schwarz (l) from W98 Hannover and runner-up Oliver Klemet from SG Frankfurt start into the water. Photo: Andreas Gora/dpa (Photo by Andreas Gora / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
A tokiói olimpia előtt, tavasztól mostanáig több mint kétezer versenyen kívüli doppingvizsgálatot végeztetett el az úszók körében a vizes sportokat tömörítő világszövetség (FINA) .
Vágólapra másolva!

Az adatot a FINA közölte, hozzáfűzve, hogy a jövő pénteken kezdődő ötkarikás játékok előtt még további ellenőrzések lesznek, összhangban azzal a márciusi bejelentéssel, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) égisze alatt működő Nemzetközi Tesztelő Ügynökség (ITA) mintegy 3200 mintát fog gyűjteni a vízi sportolóktól az olimpiai rajt előtt.

A mintákat, hasonlóan más sportágakhoz, az ITA által kidolgozott tárolási program keretében elraktározzák, s a NOB előírásai szerint tíz éven át őrzik majd, ez idő alatt pedig bármikor újabb analízisnek vethetik alá. A 2008-as pekingi és a 2012-es londoni játékokon gyűjtött minták utólagos elemzése során - az időközben tovább finomodó kimutatási-leleplezési technikáknak köszönhetően - eddig több mint 130 doppingesetre derült fény.