Magyarország a második oltást tekintve a második helyen áll Európában

oltás, koronavírus, Pfizer-Biontech
Budapest, 2021. június 15. Oltáshoz készítik elő a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagot, a Comirnaty-vakcinát a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikáján június 15-én. MTI/Mónus Márton
Vágólapra másolva!
Magyarország az unióban az egyik legkedvezőbb helyzetben van az elmúlt hét hét járványügyi adatai alapján is. Mindez a sikeres magyar oltási programnak köszönhető, valamint, hogy nálunk a fiatalok (mondhatni, a gyerekek) körében is zajlik már a vírus elleni vakcinák beadása. A második oltásokat tekintve Magyarország az unióban a második helyen áll, éppen ezért Magyarország ma az unió talán legbiztonságosabb országa.  
Vágólapra másolva!

Hétfőn 17 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak Magyarországon. Ez a szám is jól mutatja, hogy a járvány jelenleg teljesen a nyugvópontján van itthon. A magyar adatokat annak fényében is érdemes nézni, hogy mi a helyzet most Európában. Az alábbi térképen az látható, hogy az elmúlt két hétben a korábbi két héthez képest hogyan alakult az újonnan megtalált esetek száma.

Jól látszik, hogy az alacsonyabb átoltottság miatt a járvány jelentősen felfutó fázisban van Spanyolországban, Görögországban, Nagy-Britanniában, Hollandiában, Belgiumban, Dániában, Koszovóban és Finnországban.

Mindezek mellett csökkenés csak Magyarországon és a közép-európai térségben látható.

Sikeres a magyar védekezés

Egyértelmű, hogy az itthoni remek adatok annak köszönhetőek, hogy rendkívül sikeres a magyar járványügyi védekezés, egy kivételével valamennyi uniós tagállamot megelőzzük a védettségi rangsorban. Továbbra is csak Málta előzi meg hazánkat a lakosság átoltottságát tekintve, az összes többi uniós ország hazánk mögött kapott helyet a legfrissebb rangsorban.

Forrás: Kormány/Facebook

E szerint Magyarországon 5 145 484 fő már teljes védettséggel rendelkezik, vagyis a 9,7 milliós lakosság 52,67 százaléka felvette a második koronavírus elleni vakcinát is. Ennél jobb arány csak Máltán figyelhető meg, ahol jelenleg a népesség 67,38 százaléka védett a vírus ellen.

A képzeletbeli dobogó harmadik fokát Ciprus foglalja el, igaz, jócskán lemaradva Magyarország mögött, hiszen ott a lakosság több mint fele még mindig vár a második oltásra. Eddig a ciprusiak 45,09 százaléka tekintheti magát védettnek a fertőzéssel szemben.

A táblázatból kiderül az is: húsz olyan uniós tagállam van, ahol a védettség még mindig nem éri el a negyven százalékot.

Ha megnézzük Európa térképét abból a szempontból, hogy lakosságarányosan hányan kapták meg a második védőoltást, akkor Magyarország egyértelműen kiemelkedik a kontinensen.

A második oltásokat tekintve az unióban a második helyen állunk.

Sok helyen a 40 százalékot sem éri el a második oltást megkapottak aránya. Svájcban és Hollandiában is 40 százalék alatt állnak.

Jól halad a fiatalok oltása is

A magyar védekezés sikerét az is jól mutatja, hogy az uniós országok közül hazánkban indult el az elsők között a 12-18 évesek oltása. Európában egyelőre sok helyen még mindig a legidősebbek és a veszélyeztetett csoportba tartozók vakcinációja zajlik, miközben

Magyarországon már több mint 100 ezer fiatalt oltottak be.

A legutolsó, még június 16-án közölt adatok szerint már több mint 32 ezer gyermeket regisztráltak oltásra a 12-15 éves korosztályból. A Házi Gyermekorvosok Egyesülete (HGYE) támogatta a 12 év feletti korosztály COVID-19 elleni védőoltását. A kamaszok szociális kapcsolataik révén nagy szerepet játszanak a vírus tünetmentes átadásában, amely a víruscirkuláció fenntartásával kedvez újabb mutációk kialakulásának.

Így növelnék itthon az oltakozási arányt

Hazánkban a rendkívül sikeres járványügyi védekezés ellenére a kormány igyekszik elejét venni egy esetleges negyedik hullámnak, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt heti Kormányinfón jelentette be, hogy újabb oltási akciót hirdetnek.

E szerint a háziorvosok személyesen is felkereshetik azokat a hatvan év felettieket, akik még nem oltatták be magukat a koronavírus ellen.

A miniszter rámutatott: Magyarország jelenleg az Európai Unió egyik legbiztonságosabb országa járványügyi szempontból.

Magyarország jelenleg az Európai Unió egyik legbiztonságosabb országa járványügyi szempontból Forrás: MTI/Mónus Márton

Hozzátette, a negyedik hullám és a koronavírus delta variánsa azokra veszélyes, akik nem oltatták be magukat. – A virológusok szerint lesz negyedik hullám, de valamennyi Magyarországon alkalmazott oltóanyag védettséget nyújt, az oltatlanok a veszélyeztetettek. Bár a brit variáns és a delta variáns is gyorsabban terjed, de ez csak azokra vonatkozik, akik nem rendelkeznek oltással – magyarázta.

Az oltás megvéd a súlyos lefolyással szemben

Jakab Ferenc professzor, a Koronavírus-kutatási Akciócsoport vezetője a minap arról is beszámolt, hogy bár a delta variáns olykor az oltottakat is képes megfertőzni, esetükben jóval enyhébb tünetek jelentkeznek.

Tehát az biztos, a betegség súlyos lefolyásától egyértelműen megvédenek minket a védőoltások.

Ez történik Európában az alacsony átoltottság miatt

Az európai járványhelyzet romlását jól mutatja, hogy a koronavírus-fertőzöttek növekvő száma miatt július 15-től új határátlépési feltételek lépnek érvénybe Szlovéniában. Függetlenül attól, hogy milyen járványügyi besorolású egy ország, a beutazást védettségi igazoláshoz kötik. Az elmúlt héten nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma, amit a behurcolt eseteknek tulajdonítanak.

Több fertőzöttet regisztráltak azon érettségiző diákok között, akik spanyolországi kirándulásokról tértek haza.

Spanyolországban is egyre több az új fertőzött Forrás: NurPhoto via AFP/Joan Valls/Urbanandsport/NurPhoto/Joan Valls

Spanyolország szintén aggódik az emelkedő fertőzöttségi adatok miatt, ennek ellenére Reyes Maroto turizmusért felelős miniszter (szocialista politikus) azt állítja, hogy „Spanyolország biztonságos célpont a turisták számára".

Clément Beaune, Franciaország Európai-ügyi államtitkára azt javasolta a francia állampolgároknak, hogy

ha tehetik, kerüljék Spanyolországot és Portugáliát a koronavírus delta variánsának gyors terjedése miatt.

A német kormány pénteken szintén a járványügyileg kockázatos területek közé sorolta Spanyolországot, a német szabadidős turizmus első számú külföldi célpontját.

Magyarország az egyik legbiztonságosabb ország Európában

A nyugati fejlemények is alátámasztják azt, hogy miközben Magyarországon

a második oltást kapottak aránya a második legjobb az EU-ban, azt eredményezi, hogy nálunk gyakorlatilag nem terjed a járvány.

Mindezt tetőzi az, hogy a fiatalok között is nagyon alacsony a nyugati országokban az oltakozási arány, ezért is tud a vírus gyorsabban terjedni. Mindezek alapján pedig Európában talán az egyik legbiztonságosabb ország Magyarország.