Kutya segíti az áldozatokat a franciaországi bíróságokon

Lol
Lol, Európa első hivatalos bűncselekmények áldozatait segítő kutyája, Frédéric Almendros ügyésszel.
Vágólapra másolva!
A Franciaország egy déli részén, Lot megyében dolgozó ügyész, Frédéric Almendros hallott egy kísérletről az Egyesült Államok északnyugati részén fekvő Seattle városában végzett kísérletről, ahol kutya segíti a bűncselekmények áldozatait és úgy döntött, tesz egy próbát a bíróságán.
Vágólapra másolva!

Két éve Lol, a labrador lett az első kutya Európában, aki hivatalos bírósági támogatást nyújt az áldozatoknak, különösen az erőszakos, vagy szexuális bántalmazástól szenvedőknek.


Almendros miután megvizsgál egy esetet, Lol, a kutya segítségét kéri, ha úgy hiszi, hogy megnyugtató jelenléte segíteni fog az áldozatoknak feltárni mi történt, vagy segíti őket, amikor a bíróságon tanúskodniuk kell.

Ha a kutya az áldozatok mellett ül a bíróságon, gyakran segít az áldozatoknak kezelni a tárgyalás okozta stresszt.
Eddig Lol 80 különböző bűnügyi kivizsgálásban tűnt fel 3-90 éves áldozatokkal. Egy esetben egy erőszakos betörésnél megsebesített idős pár csak a kutya jelenlétében volt képes elmagyarázni a rendőröknek, hogy mi történt.

Alexia Mesthe a Francia Áldozatok nemzeti jótékonysági karitász egy helyi ágát vezeti. Ő és kollégái, beleértve szociális munkásokat és jogászokat évente kb. 600 embert segítenek, akik közül sokan otthoni szexuális bántalmazás áldozatai. Azt mondja, Lol ki van képezve, hogy hozzádörgölőzzön az áldozatokhoz és ez a fizikai érintés megnyugtatja őket és segít nekik szembenézni a jogi kihívásokkal, amikkel szembesülnek.

Lol, Európa első hivatalos bűncselekmények áldozatait segítő kutyája, Frédéric Almendros ügyésszel. Forrás: https://www.bbc.com/news/world-europe-57481565

Nem úgy mint a nagy franciaországi városokban, ahol a droggal kapcsolatos támadások a gyakoriak, vidéken a szexuális bántalmazás és az otthoni erőszak, ami a bűnesetek nagy részét kiteszi.
Mustafa Yassfy, egy család jogász, egy helyi ügyvédi kamara feje, kezdetben meg kellett győzze vonakodó kollégáit, hogy vegyenek részt a tárgyalási projektben, de most a jogászok kérik a kutya segítségét, amikor úgy vélik, segíthet előre mozdítani egy esetet. Yassfy azt mondja, hisznek ebben a programban, a kutyának speciális szerepe van, részt vesz a teljes bírósági folyamatban humanitást hozva a jogrendszerbe.

A terv olyan sikeresnek bizonyult az elmúlt 2 évben, hogy Franciaország szerte a bíróságok kölcsönkérik Lolt és számos bíróságnak már van saját kutyája,

például Nevers és Nimes városban és Franiaország egyik legnagyobb forgalmú, a Párizs Bobigny nevű külvárosában a Palais de Justice is fog szerezni egy saját bírósági kutyát. Várható, hogy Franciaországban a jövő év végére 20 bíróságnak lesz kutyája.

Yassfy elmondta, a kutya nem ítélkezik az áldozatok felett, ami szexuális támadás esetén nagyon fontos.

Franciaország egyik legnagyobb forgalmú, a Párizskülvárosában Bobginyban a Palais de Justice. A bírósgi tárgyalóterem impozáns környezete gyakran fokozza a büncselekmények áldozatai számára a stresszt. Forrás: https://www.bbc.com/news/world-europe-57481565

Pillanatnyilag a kutyáknak nincs hivatalos jogi státuszuk, de hamarosan ez is változhat. Hugetta Tiegna parlamenti képviselő 20 kollégájval igyekszik átvinni egy törvényt, ami bírósági elismerést ad az állatoknak azon az alapon, hogy segítik az áldozatokat. Ha sikerül törvénybe iktatni, akkor program állami támogatást kap, ami fontos, mert Lol kiképzése 17.000 euróba (kb. 6 millió forint) kerül. Hugetta Tiegna a BBC-nek elmondta, hogy a pszichológusok azt mondják, a Lol, a labrador újra és újra bizonyítja egészségügyi hasznát, mivel a bíróságon lévő kutya csökkenti a stresszt szintjét mindenkinek.

Az eredményeket már tudományosan is mérik, orvosok tesztelik a kutyák segítségének hatását a szívverésre és az oxitocin szintre.

Lol Délnyugat-Franciaországon túl is nevet szerzett magának. Részt vett egy az Európai Parlamentben tartott a bűnözésről és az áldozatok segítéséről szóló szemináriumon.
Almendros azt mondja, a következő kísérlet a hó végén kezdődik: megnézik vajon Lol tud-e segíteni megjavítani az erőszakos bűnözőket. Azt mondja, ha valaki képes változtatni egy visszaeső bűnözőn, az Lol.

( Forrás: BBC News, Szabadföld)