Izgalmas területet fedeztek fel az ősi Marea városában

Marea
Marea nagy kikötőváros volt a római korban , és valószínűleg már a Ptolemaiosz -korban is
Vágólapra másolva!
Az egyiptomi Marea ősi kikötőjét és temetőjét feltáró régészek egy eddig nem látott, összetett városi kerületet fedeztek fel. Az ősi települést még Nagy Sándor idején, Krisztus előtt a 3. században alapították a Mareotis-tó partján, Alexandriától 45 kilométerre nyugatra. A település ipari központként és kikötőként funkcionált, amelyet a hellenisztikus, római, bizánci és korai iszlám időszakban is lakták, egészen a 8. századig.
Vágólapra másolva!

Az ásatásokat a Varsói Egyetem Mediterrán Régészeti Központja (PCMA) végezte, amely a munkálatokkal összefüggésben nem invazív, geofizikai módszereket alkalmazott. Egy most publikált tanulmányban a szakemberek megmutattak egy részletes tervet a terület „moduláris" épületeiről a 6-8. században, amelyek egy római farm romjaira épültek, ahol valószínűleg bort készítettek.

A teljes vizsgált terület összterülete 13 hektár.

Marea nagy kikötőváros volt a római korban , és valószínűleg már a Ptolemaiosz -korban is Forrás: Mariusz Gwiazda

Az elemzésből az is kiderült, hogy vajon milyen üzletek és lakóépületek álltak egykor egymás mellett takaros, egyenes sorokban. A tudósok újra konstruálták, hogy vajon milyen szerkezeteket használtak ugyanitt a hatodik századi zarándokok, akik a keresztény szentélybe, Abu Menába látogattak.

– mondta Dr. Mariusz Gwiazda a PCMA kutatója a HeritageDaily online tudományos portálnak.

A szakemberek szerint az első építkezések a hellenisztikus időszakban lendültek fel a régió területén, majd később leálltak, amikor a rómaiak leigázták a helyieket. Szerintük úgy tűnik, hogy az iszlám korszakban az urbanizált települések már eléggé naggyá nőtték ki magukat, ezért nem volt szükség további központok építésére.