Mi történne, ha a Wall Street négynapos munkahétre állna át?

Horizontal STOCK EXCHANGE STOCK EXCHANGE TRADER STOCK EXCHANGE koronavírus korona vírus fertőzés fertőzés karantén elkülönítés New York USA üres néptelen tőzsde bróker
(FILES) In this file photo Traders work during the closing bell at the New York Stock Exchange (NYSE) on March 18, 2020 at Wall Street in New York City. - Wall Street stocks jumped early March 25, 2020 as markets awaited a vote on a $2 trillion package agreed by congressional leaders to boost the US economy ravaged by the coronavirus outbreak.About 15 minutes into trading, the Dow Jones Industrial Average was up 2.6 percent, or around 540 points, at 21,244.77. (Photo by Johannes EISELE / AFP)
Vágólapra másolva!
A négynapos munkahét ötlete sok országban, így az Egyesült Államokban is előkerült a koronavírus-járvány időszakában, olyannyira, hogy az USA-ban még a Kongresszus is foglalkozott a felvetéssel. De vajon elképzelhető, hogy a Wall Streetet is meghódítja az elképzelés? Ha igen, mire lehetne számítani a pénz világában ennek következményeként?
Vágólapra másolva!

A négynapos munkahét ötlete nem új felvetés, azonban a koronavírus-járvány alatt több országban is újra előkerült az elképzelés. Az Egyesült Államokban is sokan érveltek mellette, azonban elsőre úgy tűnik, a pénzügyi szektorban például elég bonyolult volna bevezetni – írja a CNBC elemzése.

Ennek egyik oka, hogy a pénzügyi szektor mindig is híres volt a hosszú munkanapokról, vagyis pont nem egy olyan iparágról van szó, amely könnyedén működtethetne egy ilyen megoldást

– jelenleg legalábbis.

A másik probléma nem is annyira a dolgozókra vonatkozik, hanem a tőzsdei kereskedésre. Hiszen ha például az Egyesült Államokban bevezetnék a négynapos munkahetet, úgy az amerikai piacokon egy egész nap kieshetne.

Ez pedig komoly pénzügyi veszteségeket is okozhatna a kereskedők számára.

Átalakíthatja a tőzsdét a négynapos munkahét? Forrás: AFP/Johannes Eisele

Mindazonáltal a történelemben volt már példa arra, hogy az amerikai tőzsde kereskedési időszaka megváltozott. 1952-ben például kivezették a szombati kereskedést, az 1980-as években pedig fél órával meghosszabbították a kereskedési időszakot. Vagyis önmagában a változás még nem feltétlenül jelentene feltétlenül tragédiát, a piac máskor is tudott alkalmazkodni hasonló módosításokhoz.

Ezzel együtt viszont manapság sokkal inkább a hosszabb kereskedési időszak van napirenden.

Ennek elsődleges oka az USA-n belüli időeltolódás. Amennyiben tehát a New York-i tőzsde tovább maradna nyitva, az segítené a nyugati parti kereskedést.

Hozzá kell tenni, hogy a kereskedési időszak módosítása szabályozói jóváhagyást is igényel. Vagyis minden ilyen jellegű változtatást először jóvá kell hagynia az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletnek (SEC).

A négynapos munkahét tehát egyelőre még nem tűnik reálisnak az USA-ban, különösen nem a pénzügyi szektorban, ahol inkább a hosszabb munkaórák felé közelítenek a trendek.

A jövőben azonban ez változhat, és miként a történelmi tapasztalatok mutatják, a piac hosszú távon képes lehet megbirkózni a kihívással.