Legendás lázadó olimpikonról szóló filmmel nyit a fesztivál Karlovy Varyban

Emil Zátopek
Vágólapra másolva!
A legendás csehszlovák olimpiai bajnok távfutó, Emil Zátopek életéről készült új cseh film bemutatójával nyílik meg augusztus 20-án a nyugat-csehországi Karlovy Varyban a hagyományos nemzetközi filmfesztivál - közölték a szervezők pénteken Prágában.
Vágólapra másolva!

Az immár 55. alkalommal megrendezett nemzetközi filmszemle nyitó alkotását David Ondrícek rendezte.

Emil Zátopek, az ötvenes évekbeli négyszeres olimpiai bajnok távfutó 1968 után kegyvesztett lett, mert támogatta a korabeli reformpolitikát és nyíltan bírálta a Szovjetunió katonai beavatkozását a csehszlovákiai eseményekbe.


A koronavírus-járvány miatt a fesztivált tavaly nem tudták megtartani, helyette az egész országban négy napon át vetítették a szemlére kiválasztott alkotásokat. Az őszre tervezett minifesztivál meghiúsult. A fesztivál rendezőbizottsága korábban azon meggyőződésének adott hangot, hogy augusztus végén várhatóan már jobb lesz a pandémiás helyzet, és a fesztivált úgy rendezhetik meg, hogy az "a lehető legjobban fog hasonlítani a szemle megszokott arculatához".

Emil Zátopek


A szokásosnál jó másfél hónappal később, augusztus 20. és 28. között megtartandó fesztivál részletes programja és vendégei egyelőre még nem ismeretesek. A szervezők legutóbbi sajtótájékoztatójukon is csak azt közölték, hogy Karlovy Varyba látogat Ethan Hawke amerikai színész, rendező és író, aki megkapja a fesztivál elnökének díját.

A Nemzeti Filmintézet a napokban közölte, hogy a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál meghívta Kis Hajni első mozifilmjét, a magyar-szlovák koprodukcióban készült Külön falka című alkotást East of the West elnevezésű versenyprogramjába.

Karel Och, a fesztivál művészeti igazgatója korábban azt nyilatkozta, hogy a szemlére a tavalyi év elején elkészült filmeket is meghívnak, mert a korlátozások miatt jelentős részük még nem került nézők elé, vagy csak szűk körben volt megtekinthető.

A filmszemle költségvetése az utóbbi években mintegy 130 millió korona (1,8 milliárd forint) körül mozog, az idén is hasonló összeggel számolnak a rendezők.

Az összeg nagyobbik részét a támogatók adják. A cseh állam 30 millióval, a régió és a város 8-8 millió koronával szokott hozzájárulni a költségekhez. Mindnyájan megerősítették, hogy ezt az összeget idén is megadják.