Az afgán dráma kellős közepén Biden alelnöknője éppen Vietnámba utazik

Kamala Harris, Joe Biden, V4NA
Joe Biden amerikai elnök és Kamala Harris alelnök népszerűsége egyre csak csökken
Vágólapra másolva!
Joe Biden amerikai elnök alelnöke, Kamala Harris Vietnámba utazik, az Afganisztánban történt drámai események ellenére - írja a Fox News.
Vágólapra másolva!

Kamala Harris még a mai nap Vietnámba utazik, az időzítés nem is lehetne rosszabb a Biden-adminisztráció számára.

Az alelnöknek ez lesz a második utazása az Egyesült Államokon kívül hivatalba lépése óta. A vietnami háború kora az amerikai történelem legmegosztóbb korszakai közé tartozott, ez az amerikai hadsereg vereségének jelképe. Az amerikai jobboldal szerint nevetséges és abszurd, hogy az alelnök épp most, az afgán dráma kellős közepén megy Vietnámba. Az országban egyébként az 1975-ös Saigon bukása óta nem járt sem amerikai elnök, sem alelnök.

Joe Biden amerikai elnök és Kamala Harris alelnök Forrás: V4NA

Az Egyesült Államok Afganisztánban töltött mintegy 20 évig tartó korszaka gyorsan és megdöbbentő módon ért véget, amikor a tálibok pár nappal ezelőtt harc nélkül elfoglalták az ország fővárosát, Kabult is, és ezzel gyakorlatilag az egész államot ellenőrzésük alá vonták. Az Egyesült Államok azóta is egyre kritikusabb helyzetben van Afganisztánban. Ahogy arról korábban írtunk, a Biden-kormány saját bevallása szerint is több mint 10 ezer amerikait kellene kimenekíteni az országból, az amerikai katonák azonban már csak a repülőteret tartják ellenőrzés alatt, gyakorlatilag azt is azért, mert a tálibok nem támadják. Joe Biden, akinek döntései az összeomláshoz vezettek, továbbra sem ismeri el a felelősségét. Annak ellenére sem, hogy kiderült: a hírszerzés időben figyelmeztette. Biden azonban nem volt hajlandó figyelembe venni az információkat. Az Egyesült Államok demokrata elnöke televíziós beszédében kijelentette, hogy határozottan kitart az amerikai csapatok kivonásának lebonyolításával kapcsolatos döntése mellett, majd az afgán hadsereget hibáztatta a kialakult helyzetért, azért, hogy a szélsőséges tálibok napok leforgása alatt elfoglalták teljes Afganisztánt.

Tálib fegyveresek járőröznek Kabulban 2021. augusztus 18-án Forrás: MTI/AP/Rahmat Gul

A helyzet azóta tovább romlott, egyes szakértők szerint pedig a kabuli események még az 1975-ös vietnáminál is nagyobb amerikai vereségként fognak bevonulni a történelembe. Az amerikaiak valójában nem kivonulnak, hanem menekülnek. Afganisztán tálibok általi elfoglalása egy új Iszlám Állam születését is hozhatja, miközben migránsok milliói indulhatnak meg Európa irányába. Drámai hatása lehet annak, hogy tálib kézre jutott az a több milliárd dollár értékű hadifelszerelés, amellyel az Egyesült Államok az afgán hadsereget szerelte fel.