Hasznosabbá válnak a Play Áruház értékelései

samsung galaxy z fold 2
Samsung Galaxy Z Fold 2
Vágólapra másolva!
Figyelembe fogja venni a csillagok kiszámításakor a készülékek jellegét és az országot.
Vágólapra másolva!

Nagy változást jelentett be a Play Áruház értékelési rendszerének működésében a Google, valamikor a jövő év folyamán bevezeti a formatervekhez specifikus értékeléseket. Ennek keretében nem egyetlen univerzális, hanem hatféle csillagos pontszáma lesz az appoknak attól függően, hogy a felhasználóik milyen típusú eszközön értékelték azokat. Az általános pontszám mellé a tablet, a kettéhajtható kijelzős eszköz, a Chrome OS, a Wear OS, továbbá az Android Auto formatervek jönnek be.

Samsung Galaxy Z Fold 2 Forrás: Samsung

Ennek a közvetlen oka, hogy a különböző típusú eszközökön gyakran jelentősen eltérő felhasználói élményt nyújtanak az alkalmazások, így a felhasználók és a fejlesztők érdekeit egyaránt szem előtt tartva a Google szeretné, amennyiben a Play Áruházban keresgélők által látott pontszámok jobban reflektálnának az appok általuk használt típusú eszközön nyújtott teljesítményére.

Konkrét példát felhozva a mai napig gyakori, hogy a klasszikus mobilokon korrektül használható appok nincsenek optimalizálva a tabletek nagyobb méretű kijelzőire, ami gyenge és bosszantó felhasználói élményhez vezet. A formatervekre szabott értékelések miatt a tabletesek még a telepítés előtt látják majd, hogy az adott app fejlesztője nem fordított energiát a kiszolgálásukra, így elkerülhetik a termékkel való bajlódást. Ez nyomást gyakorol a fejlesztőkre, hogy kezdjenek valamit a helyzettel, viszont addig legalább nem hagynak további negatív értékeléseket az újabb csalódott ügyfelek, ami lehúzná az alkalmazásuk univerzális pontszámát.

További érdekesség, hogy a formatervek mellett a Google országonként is testre szabja majd az értékeléseket, ami esetenként szintén hasznosnak bizonyulhat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!