540 főt mentett ki a Magyar Honvédség Afganisztánból

BENKŐ Tibor
Nyíregyháza, 2021. augusztus 14. Benkő Tibor honvédelmi miniszter beszédet mond a vitéz Mikecz Kálmán Honvéd Kollégium átadásán Nyíregyházán 2021. augusztus 14-én. MTI/Vajda János
Vágólapra másolva!
A magyar katonák Afganisztánból kimenekítettek 540 főt, amerikaiakat, magyarokat, osztrákokat, afgánokat. Minden magyart sikerült hazahozni, ugyanígy az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársait is – hangzott el a Honvédelmi Minisztérium csütörtöki tájékoztatóján. 
Vágólapra másolva!

"Minden magyarról tudtunk gondoskodni, katonáinkat egészségben, épségben hoztuk haza" - fogalmazott Benkő Tibor. Mint felelevenítette, az afganisztáni missziót, műveletet a 2001-es terrortámadás hívta életre, Magyarország 2003-ban csatlakozott a folyamathoz. Legutóbb gyalogszázaddal csatlakozott a Magyar Honvédség, és elsősorban a tartományi újjáépítésben vett részt.

Benkő Tibor: Több száz embert menekítettek ki Afganisztánból Forrás: MTI/Vajda János

"A NATO célkitűzése az volt, hogy együtt megyünk be és együtt jövünk ki Afganisztánból, ezt sikerült is teljesíteni. Azonban amikor Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy szeptember 11-ig véget ér a csapatkivonás, áldatlan állapotok, káosz és anarchia alakult ki az országban. Erre reagálva a magyar kormány úgy döntött, hogy segít azokon a családokon és katonákon, akik segítették az Afganisztánban szolgáló magyarok életét" - számolt be róla Benkő Tibor.

A mentés során a célok a következők voltak:

  • létre kellett hozni a mentőcsapatot, ki kellett képezni az érintett személyeket
  • Airbus-319-"kormánygépeket" vettek igénybe a feladat végrehajtására
  • meg kellett kérni a repüléshez szükséges diplomáciai engedélyeket
  • a munkát össze kellett hangolni a Belügyminisztériumban, a külügyben és a honvédelmi tárcában
  • kellett találni egy Afganisztánhoz közeli országot, ahová ki lehet menekíteni az afganisztániakat

Üzbegisztánban gyűjtötték össze a magyarok által kimenekített embereket - mondta Benkő.

Akiket meghatározott helyen nem sikerült elérni, azokon is megpróbálnak segíteni - tette hozzá.

Augusztus 17-én kapta a parancsot a honvédség a kimentésre. 19-én hajnalban indultak útnak a katonák.

540 főt menekítettek ki a katonák; magyar, amerikai, osztrák és afgán állampolgárokat

- ismertette Benkő. A magyarok 100 százalékát sikerült kimenekíteni. Az afgánok esetében, akik segítették a magyarokat, azokat szintén hazahozták. 47 családot és 189 gyermeket menekítettek ki.

Történelmet írt a magyar honvédség

Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a honvédség parancsnoka kijelentette, a magyar honvédség történelmet ír, szerinte nem volt még ilyen kihívás a magyar katonák előtt, kevesebb mint 20 óra alatt készültek fel a katonák a kimenekítési feladatra. Leszállást követően először 30 percet maradhattak a magyar gépek a kabuli betonon, ez később változott, de ehhez úgy kellett szervezni a hazahozottakat, hogy minden biztonságban történjen. Ruszin-Szendi Romulusz említést tett egy más nemzethez tartozó mentőcsapat esetében arról, hogy

egy utas bombát szerelt a repülő vécéjébe.

Ruszin-Szendi Romulusz: Történelmet írt a magyar honvédség Fotó: Szabó Gábor - Origo

Maximális felszállási súllyal rendelkeztek a repülők, és így egy körben csak 50-60 embert lehetett kihozni – tette hozzá. A 14-szeres szállítás miatt folyamatosan ellenőrizni kellett a repülők műszaki állapotát, valamint folyamatosan keresték a kimenekítendő embereket – mondta az altábornagy.

Köszönetet mondott minden minisztériumnak, akik részt vettek az akcióban.

100 fő vett részt a menekítésben

Benkő Tibor kérdésre azt mondta, hogy a művelet során senki sem szenvedett sérülést.

Közel 100 fő vett részt a mentési műveletben.

A honvédelmi miniszter közölte, hogy a kabuli repülőtéren mindenki az életért küzdött, így egyfajta káosz alakult ki. Az egész NATO-műveletnek rendkívül sok tanulsága van, és egy ilyen kimenekítést nem lehet sok esetben békésen megoldani - mondta kérdésre Benkő.

Nem volt fegyveres összeütközés a tálibok és a magyarok között - mondta kérdésre Ruszin-Szendi Romulusz. A honvédség parancsnoka azt is elárulta, hogy volt olyan személy, aki jelezte, hogy szeretne kimenekülni, de végül visszafordult.

- mondta kérdésre Benkő. A honvédelmi minisztérium vezetője közölte, hogy a NATO nem teljes mértékben készült fel az egész afganisztáni kivonulási akcióra.

A magyar erők egyetlen harci eszközt sem hagytak Afganisztánban Forrás: MTI/EPA/Nakíb Ahmed

Semmilyen technikai eszköz nem maradt ott

Benkő Tibor arról is beszélt, hogy még vannak magyar állampolgárok Afganisztánban, de a pontos számukat nem tudják megmondani. Az élet nem állt meg az országban, így cégeknél, szervezeteknél még biztosan dolgoznak magyar állampolgárok. akik nem akarnak eljönni onnan - tette hozzá.

- mondta egy másik kérdésre.

Benkő Tibor arról is beszélt, hogy mivel nem volt meg a haza iránti lojalitása az afgán erőknek, ezért tudott ilyen gyorsan összeomlani a korábbi rendszer. A mostani mentési költségeket később összegzik majd - mondta egy másik kérdésre.

A mentési osztag parancsnokát előléptették - mondta Ruszin-Szendi Romulusz. Természetesen várható valamilyen pluszjuttatás a menekítési munkáért - tette hozzá.

Operation Sámán volt az akció elnevezése.


Senki se menjen katasztrófaturistaként Afganisztánba, mivel korábban volt példa arra, hogy egyes embereket fej nélkül találtak meg; senki se tegye, hogy elmegy oda - zárta a honvédség főparancsnoka.