Ez most a világ legdrágább nemesfémje, rengeteget keresnek rajta a bányacégek

A vliág legdrágább anyagai
Ródium: 58 $ (~16400 Ft) / gramm
Vágólapra másolva!
A ródium a legdrágább nemesfémnek számít az egész világon, és a különleges nyersanyag ma már a bányacégek egyik legfontosabb bevételi forrása.
Vágólapra másolva!

A platinabányászatban utazó vállalatok számára ma már elsődleges bevételi forrást jelent egy különleges nyersanyag, a legdrágább nemesfémnek számító ródium – írja a Mining.com.
Noha a ródium árfolyama lefordult a márciusban elért csúcsához képest, az Anglo American Platinum bányaóriás számára még így is ez adta az első féléves bevétel 45 százalékát. Ez pedig meghaladta a platina és palládium együttes arányát.

A társaság anyacége, az Anglo American számára ezzel a ródium több bevételt generált, mint a szintén hozzá tartozó De Beers által kitermelt gyémántok, vagy a Chilében és Peruban kitermelt réz.

A ródium a platina- és palládium-bányászat mellékterméke, rendkívüli értékét pedig egyrészt a ritkasága adja, másrészt az, hogy páratlan képességgel csökkenti az autók kipufogógázából származó nitrogén-oxidokat.

A ródium hatalmas bevételt jelentett idén a bányacégeknek Forrás: Shutterstock

Ahogy pedig a károsanyag-kibocsátási szabályok világszerte szigorodtak, jelentősen megnőtt a ródium iránti kereslet.

Márciusban

a fém árfolyama unciánként 29.800 dollárra emelkedett, amivel nagyjából 17-szer értékesebb volt az aranynál.

A fém egyébként Dél-Afrika egyik legfontosabb exportcikke, mivel az országban termelik ki a globális ródiumkínálat több mint 80 százalékát.

Mindazonáltal nagy kérdés, hogy miután a ródium árfolyama több mint 40 százalékot csökkent a márciusi csúcsához képest, mennyire határozza majd meg a bányacégek bevételi forrásait a jövőben.

Valószínűleg az első féléves arányok nem lesznek fenntarthatók, és az elemzők szerint a következő időszakban sem tűnik reálisnak a ródium hasonló szárnyalása. A Mining.com által megkérdezett elemző szerint ugyanis a következő két évben a fenntartható árfolyam az unciánkénti 10.000 dollár körül alakulhat.