Meglepően alakult a globális aranytermelés 2020-ban

bánya, bányászat, arany, aranybánya, illusztráció
ZHAOYUAN, CHINA - SEPTEMBER 01: A man pushes a mine car to transport gold ores in a gold mine on September 1, 2012 in Zhaoyuan, China. Zhaoyuan, the Chinese gold capital known as China's gold production base, produces 1/8 of the nation's mined gold and has gold reserves that account for 1/7 of the nation's total. It has created a gold industry which involves exploration, mining, smelting and refining gold and silver products. China has been the world's largest gold producer for five years , (Photo by Hong Wu/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Az aranyat napjainkban sokkal változatosabb felhasználói és befektetői réteg vásárolja, mint a történelemben bármikor. A kereslet több szektorban van jelen: az ékszerpiacon, a központi bankoknál (aranytartalékok), befektetési célú fizikai aranyeszközök kezelőinél, ETF-eknél (tőzsdén kereskedett befektetési alapok), sőt, a technológiai szektorban (áramkörökben) is szükség van az aranyra. Ezért is meglepő lehet az adat, hogy 2020-ban mindössze három ország - Kína, Ausztrália és Oroszország - adta a globális aranytermelés 31 százalékát.
Vágólapra másolva!

A hetvenes évek eleje óta az évente megtermelt arany mennyisége megháromszorozódott, az évente vásárolt arany mennyisége pedig megnégyszereződött. Tavaly viszont a koronavírus-járvány miatti leállások csökkentették a globális aranytermelést, így nem volt meglepetés, hogy

2020 augusztusban a fém ára rekordot döntött és unciánként meghaladta a 2000 dollárt (600 ezer forint).

Egy férfi aranyérceket szállít egy kínai aranybányában. Zhaoyuan városa az ország egyik aranytermelő bázisaként ismert. Kína már több éve a világ legnagyobb aranytermelője. Forrás: Getty Images/Hong Wu

A globális aranytermelés országonként 2020-ban

A bányászok és feldolgozók 2020-ban összesen 3.241 tonna aranyat termeltek ki, ami 3 százalékos csökkenést jelentett a 2019-ben kitermelt 3300 tonnához képest. Az alábbi táblázatban az a tíz ország található, amelynek a legtöbb aranyat köszönhette a világ a tavalyi esztendőben:

Forrás: Origo
  • A csúcstartó immár évek óta Kína. Ráadásul 2020-ban az aranyékszerek iránti globális kereslet 30 százalékát ez a kontinensnyi ország adta, ami még tovább ösztönözte a helyi bányászatot.
  • Az Egyesült Államok 190 tonna aranyat szállított 2020-ban, amelynek nagy része a nevadai bányákból származik. A Barrick Gold, a világ legnagyobb aranybányászati vállalata 2020-ban nagyjából 85 tonnát, vagyis az amerikai arany 45 százalékát szállította.
  • Indonézia a hetedik helyen áll a tavalyi listán, részben a Grasberg-bánya, a világ egyik legnagyobb aranybányája miatt, amely 1990 óta több mint 1500 tonna, vagyis 53 millió uncia aranyat termelt.
A képen a Barrick Gold, a világ legnagyobb aranybányászati vállalatának nevadai bányája látható. A társaság 2020-ban nagyjából 85 tonnát, vagyis az amerikai arany 45 százalékát állította elő. Forrás: Barrick Gold Corporation

Mennyi arany van még a föld alatt?

Az összes valaha kibányászott arany 201.296 tonna, míg az Arany Világtanács adatai azt mutatják, hogy a még föld alatt megbúvó tartalék - a tavaly év végi becslések szerint- csupán 50.000 tonnát tesz ki.

A jelenlegi termelési arányok mellett ez a nemesfém mennyiség kevesebb, mint 16 évig tartana ki.

Ugyanakkor 2020-ban mintegy 2,9 milliárd dollárnyi (887 milliárd forint) összeget fektettek a különféle aranykutatási és bányafejlesztési projektekbe, amelyek eredménye tovább növelheti a becsült globális aranykészletet.