Nem kell feltétlenül egy vagyont költeni egy jó laptopra

Acer Swift 1, laptop, teszt
Több színben is elérhető.
Vágólapra másolva!
Rengetegen vannak, akik nem akarnak sok pénzt költeni laptopra teljesen érthető okokból. Az ő kegyeikért óriási verseny zajlik, hiszen bár ezen gépeken nem lehet nagy hasznot húzni, de mivel óriási a kereslet, ezért mégis nagyon fontos ez a szegmens a gyártók számára. Az iparág egyik megkerülhetetlen szereplőjének számító Acer kínálatában is megtalálhatóak e masinák, melyek tábora a közelmúltban egy újabb taggal bővült. Ez a Swift 1 idei változata, amely hozzánk is eljutott, és megnézhettük, hogy nagyjából mit várhatunk ma egy pénztárcabarát laptoptól. 
Vágólapra másolva!

Kezdjük rögtön is a legfontosabbal, azaz az árral: a termék körülbelül 180 000 forintba kerül, és ezzel nem is a középmezőnyben helyezkedik el, hanem már inkább a "gazdaságos" kategória felé kacsintgat.

Igen, jelenleg ott tartunk, hogy ennyibe kerül egy olcsónak nevezett laptop.

A chipek és egyéb komponensek iránti igények brutális mértékben megugrottak az elmúlt néhány évben, és a pandémia miatti kényszerű gyárleállások is jelentősen megdobták az árakat.

Külső: rendben

A külseje alapján azt is hihetnénk, hogy itt egy felső kategóriás notebookról van szó, hiszen modern, szemrevaló külsővel bír. Kifejezetten vékony, vastagsága mindössze másfél centi, az alumínium készülékház tapintása kellemes, az ujjlenyomatok sem látszódnak meg rajta. Nálunk a rózsaszín-fekete változat járt, amely kifejezetten figyelemfelkeltő, de elegáns, viszont alapvetően a hölgyekhez passzol. Viszont van sárga és ezüst verziója is, amely utóbbi egy picit visszafogottabb, de cserébe a férfiakhoz is jobban passzol.

Acer Swift 1 Forrás: Origo

A zsanérok stabilan tartják a vékony kávás kijelzőt, és ha felnyitjuk, akkor néhány milliméterrel elemelik a készülékházat a "talajtól". Ennek köszönhetően a hűtés hatékonyabb, a gépelés pedig kényelmesebb. Van rajta két USB-A, illetve egy-egy USB-C, HDMI 1.4 és fejhallgató-mikrofon kimenet, szóval a csatlakozókínálatra panasz nem nagyon lehet. A memóriakártya-olvasót lehagyták róla, de ennek hanyagolása már sajnos évek óta megfigyelhető divat. A súlya csupán 1,3 kilogramm, szóval egy kifejezetten könnyen, kényelmesen hordozható gépet tettek le a mérnökök az asztalra.

Teljesítmény: visszafogott

Az árcédula láttán sejtettük, hogy a Swift 1 nem az a kimondott erőmű, és ez be is bizonyosodott már az első bekapcsolást követően. A 8 GB RAM mondjuk ebben a kategóriában egyáltalán nem számít rossznak, de az Intel Pentium Silver N5030 processzor bizony már egy meglehetősen elavult és gyenge darab. Dedikált videókártya nincs, a megjelenítésért az UHD Graphics 605 grafikus adapter felel, ami csodákra nem képes.

Full HD kijelzőt kapott, kis kávával Forrás: Origo

A készülék ebból fakadóan játékra, 3D-s szoftverek, és úgy általában teljesítményigényesebb alkalmazások futtatására gyakorlatilag alkalmatlan. Komplexebb képszerkesztésre nem jó, és a videók szerkesztését is el lehet felejteni.

Viszont általános hétköznapi használatra, tehát levelezésre, szövegszerkesztésre, irodai alkalmazásokhoz, chateléshez, prezentáció készítéshez, videózáshoz, filmezéshez, zenehallgatáshoz beválhat.

Sokaknak pedig ennél többre igazán nincs is szüksége. Az 512 GB-os SSD pedig ilyen jellegű feladatokhoz kellő tárolókapacitást biztosít, tehát a tárhelyre nem lehet panasz igazán, sőt ez ezen az árszinten szinte hihetetlen fényűzés. A tervezők ennél a laptopnál passzív hűtést alkalmaztak, ami tökéletesen néma működést tesz lehetővé. Ez már magában nagy előny, és a hőelvezetést jól megoldották, hiszen a termék csak enyhén langyosodik a használat során.

A billentyűzet és az egér remek Forrás: Origo

A billentyűzet szigetes elrendezésű, a gombok mérete, nyomásútja és ellenállása megfelelő, így a gépelés hosszú idő után is komfortos marad. A háttérvilágítást sem spórolták le, az egér helyettesítésére szolgáló tapipad mérete megfelelő, kellően stabil, szóval ebbe sem lehet belekötni. 48 Wh-s akkumulátor került a gépbe, ami egy gamer géphez kevés lenne, de egy ilyen viszonylag alacsony teljesítményű masinához vidáman megteszi. Az üzemidő 50 százalékos fényerő mellett használattól függően 8-11 óra körül alakult, ami nagyon messze van az e téren a csúcsot jelentő termékektől, de azért alapvetően rendben van. Egy átlagos napot gond nélkül ki lehet vele húzni töltés nélkül ugyanis.

Kép és hang

Azt nem mondanánk, hogy a világ legjobb kijelzőjét kapta meg a készülék, de az itt alkalmazott 14 hüvelykes, Full HD felbontású kijelzőre különösebb panasz nem lehet. A színei szépek, a betekintési szög jó, a háttérfény egyenetlen eloszlásából fakadó felhősödésbe pedig nem futottunk bele. A mozgásmegjelenítés során zavaró anomáliákat nem tapasztaltunk, és a maximális képfrissítési ráta ugyan csak 60 Hz, de ennél többre itt nem is lenne szükség, a viszonylag gyenge vas amúgy sem tudna ennél több képkockát kitolni magából másodpercenként. A HDR-anyagokat el lehet felejteni, a maximális fényerő pedig csupán 284 nit, ami miatt kültéri használatra, legalábbis nappal, nem igazán alkalmas.

Több színben is elérhető Forrás: Origo

A beépített hangszóróitól nem estünk hasra, hiszen a hangerő nem túl nagy, ráadásul a tisztasággal, pontossággal és az arányokkal is akadnak kisebb problémák. A basszusokról például teljesen le kell mondani, ami játéknál és filmezésnél még úgy-ahogy tolerálható, de a zenehallgatást ellehetetleníti. De szerencsére ez egy Bluetooth hangszóróval vagy fejhallgatóval könnyedén orvosolható.

Mérlegen

Az Acer Swift 1 2021-es verziója messze nem egy tökéletes laptop, de hát ez az árán is meglátszik. És az is igaz, hogy a hétköznapi használatra simán megteszi, tehát aki tanuláshoz, irodai munkához, filmezéshez keres egy könnyen hordozható, könnyű, kicsit figyelemfelkeltő, ám azért egyáltalán nem bazári laptopot, annak jó szívvel ajánljuk.

A gyártó szerint így fogunk mosolyogni, ha ezt a gépet használjuk Forrás: Acer

Azt nem mondjuk, hogy mindenre jó, de arra, amire kitalálták, tökéletesen alkalmas.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!