Ezeket az élelmiszereket egye, ha szeretné növelni az élettartamát

lazac, spárga
A lazac és a spárga is az élettartamot növelő ételek listáján szerepel
Vágólapra másolva!
Jusson eszünkbe, miközben sorba állunk egy hot dogért, hogy ez szó szerinti időpazarlást jelent. A Michigani Egyetem egészségügyi és táplálkozási tudósainak új tanulmánya szerint egyetlen hot dog ugyanis 36 percet vehet el az életünkből, mégpedig az erősen feldolgozott élelmiszerek rossz hatása miatt. Ugyanez a tanulmány azt is megállapította, hogy a friss élelmiszerek, mint például a gyümölcsök, diófélék, hüvelyesek és a keményítőt nem tartalmazó zöldségek, minden falattal értékes pillanatokat adnak az élettartamhoz.
Vágólapra másolva!

A kutatók összesen 5 853 élelmiszert elemeztek a Nature Food tudományos szaklapban publikált tanulmányban, és összehasonlították, mennyire egészségesek vagy egészségtelenek azok. Ehhez egyetlen szabványos mérést használtak: az élettartamhoz hozzáadott vagy elvett időt.

Annak érdekében, hogy az egyes élelmiszerek jótékony és káros egészségügyi hatásait indexeljék, a kutatók a legújabb táplálkozási tudományos szakirodalmat használták fel a bizonyos élelmiszerekhez kapcsolódó megbetegedések becsléséhez.

A tanulmány szerzői például feltételezték, hogy 0,45 percnyi élettartam „veszik el" grammonként a feldolgozott hússal, ám ugyanúgy 0,1 perc hozzáadódik, ha bizonyos ételeket fogyasztunk. Az egy adag ételre jutó vagy „elvesztett" életpercek számát az Egészségügyi Táplálkozási Index (HENI) méri.

Úgy tűnik, a pizza fogyasztás is tiltólistán van Forrás: Pexels

– mondta Katerina Stylianou, a Michigani Egyetem Közegészségügyi Egyetem tudományos munkatársa a ZME Science online tudományos portálnak. – Emellett vizsgálja a feldolgozott hússal, a vörös húsokkal, valamint transzzsírsavakat tartalmazó élelmiszerekkel kapcsolatos egészségkárosodásokat, de a cukorral édesített italok és nátrium hatásait is.

Hozzátette: ezek az étrendi tényezők mindegyikére vonatkozóan megbecsülték az elveszett vagy megszerzett egészséges percek számát, minden grammnyi elfogyasztott élelmiszer után.

– magyarázta Olivier Jolliet, a Michigani Egyetem környezet- és egészségtudományi professzora, a tanulmány vezető szerzője.

A lazac és a spárga is az élettartamot növelő ételek listáján szerepel Forrás: Pinterest

Egyéb népszerű, ám feldolgozott élelmiszerek, amelyek lerövidíthetik az élettartamot:

  • a szalonna (adagonként 6 perc és 30 másodperc),
  • a pizza (7 perc és 8 másodperc),
  • a dupla sajtburger (8 perc és 8 másodperc).

A spektrum másik végén az olyan élelmiszerek állnak, amelyek növelik az élettartamot:

  • a lazac (adagonként 13 perc és 5 másodperc),
  • a banán (13 perc és 30 másodperc),
  • az avokádó (2 perc és 8 másodperc).

A mogyoróvajas szendvics meglepő, 33 percet és 6 másodpercet adhat az élettartamunkhoz, köszönhetően az egészséges zsírokban, fehérjékben és rostokban gazdag dióvajnak. A tenger gyümölcsei körülbelül 10 perc extra élettartamtól körülbelül 70 percig terjednek.

Ez a széles tartomány az egészséges omega-3 zsírsavtartalomnak köszönhető.

A szakemberek azonban kihangsúlyozták: ezek a becslések nem pontosak, hanem pusztán iránymutatásul szolgálnak ahhoz, hogy segítsék a fogyasztókat az egészséges táplálkozás kiválasztásában.