Nagy gond lehet abból, ha ilyen párásítókat használ

párologtató Védd a tüdőd PH csökkentett illóolajjal: ezeket az olajokat érdemes használni - Videó
Vágólapra másolva!
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) első alkalommal ellenőriztette akkreditált laboratóriumával a légnedvesítők és aromadiffúzorok biztonságosságát. A vizsgálat megdöbbentő eredményre jutott; a húsz párásítóból mindössze három termék felelt meg a szerkezeti és villamossági követelményeknek. A többi tizenhetet a hatóság leparancsolja az üzletek polcairól.
Vágólapra másolva!

Melegben a klímaberendezések, hideg időben a fűtés száríthatja a lakások levegőjét. A túlságosan száraz levegő növeli a fertőzések veszélyét, légzőszervi megbetegedéseket és köhögést okozhat, megviselheti a szemet és a bőrt. Az egészségkárosító hatások megelőzésére a jó minőségű, biztonságos légnedvesítők alkalmasak lehetnek. A hasonló elven működő diffúzorok aromaterápiás célt is szolgálnak, kellemes illattal tölthetik be a szobát.

A készülékek tartályában azonban rendszeres tisztítás és vízcsere nélkül penészgombák szaporodhatnak el.

Spóráik a párologtatott vízzel együtt a levegőbe juthatnak. A fertőzési, mérgezési kockázatok sokféle tünet kialakulásához vezetnek. Ezek lehetnek enyhébbek (pl. irritált szem, orrfolyás, köhögés), de akár nagyon kellemetlenek, egészen komolyak is (fejfájás, izomgörcs, esetenként akár tüdővérzés).

Aflatoxint termelő penészgomba illusztrációja Forrás: Science Photo Library/KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Kateryna Kon/Science Photo Libra

E veszélyforrások a készülékek megfelelő szerkezeti kialakításával elkerülhetők. A párásítók vízzel érintkező összes felületének könnyen elérhetőnek, egyszerűen tisztíthatónak kell lennie. A berendezésnek háromnaponta hangjelzéssel kell figyelmeztetnie a vízcsere szükségességére. Az ellenőrzésen megbukott termékek nem rendelkeztek ezekkel az alapvető képességekkel. A kiszuperáltak közül két termékkel több probléma is akadt.

A szerkezeti hiányosságokon túl a külső tápegység hálózati és törpefeszültségű részeinek nem megfelelő elválasztása, elégtelen szigetelése az áramütés kockázatát hordozta.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Mindössze egyetlen ultrahangos párásító bírt antibakteriális tulajdonsággal, amely megakadályozza a vízben lévő baktériumok elszaporodását. A rendben lévőnek talált háromból fennmaradó két légnedvesítő elsősorban nedvszívó felületről, ventilátorral párologtatott. A termékek tételes listája a Fogyasztóvédelmi Portálon megtalálható.

-ismertette Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár az Innovációs és Technológiai Minisztérium által kiadott közleményben.