Döntöttek az Indiai-óceán 100 ezer négyzetkilométeréről, jelentős olaj- és földgázkinccsel együtt

tenger, Indiai-óceán
TOPSHOTS A man walks along the Indian Ocean as the tide goes out at Coco Beach in Dar es Salaam, Tanzania on October 31, 2014.AFP PHOTO/DANIEL HAYDUK
Vágólapra másolva!
Szomália és Kenya területi vitájában az előbbi javára ítélt kedden az ENSZ hágai székhelyű Nemzetközi Bírósága, jelentős halászati és természeti kincsekben gazdag tengeri területet juttatva Szomáliának, ám a kenyai elnök bejelentette, hogy elutasítja a döntést.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Bíróság ítélete ennek ellenére kötelező erejű, és fellebbezésnek helye nincs. A kenyai The Nation című lap tudósítása szerint

Uhuru Kenyatta kenyai elnök szerint a törvényszék átlépte hatáskörét, és az ítélet alapvető kérdéseket vet fel a nemzeti szuverenitással kapcsolatban.

A kenyai elnök szerint ugyanis a nemzetközi bíróságok csak az országok beleegyezésével bíráskodhatnak, ezért arra szólította fel a nemzetközi közösséget, hogy teremtse meg a vita tárgyalásos rendezésének feltételeit.

Kenya már korábban jelezte, hogy nem fogja elfogadni a bíróság döntését. Márciusban az ügyben tartott meghallgatást is bojkottálta.

Természeti kincsekben gazdag területeket ítélt oda Szomáliának az ENSZ Nemzetközi Bírósága Forrás: Shutterstock

Szomália 2014-ben fordult a Nemzetközi Bírósághoz.

A vita egy mintegy 100 ezer négyzetkilométeres tengeri területet érint az Indiai-óceánon, ahol feltehetőleg jelentős kőolaj- és földgázkincs rejlik.

Nairobi érvelése szerint a két ország tengeri határát a szélességi körökkel párhuzamosan, keleti irányban kell meghúzni, és állítása szerint ebben a két ország meg is egyezett. Szomália szerint azonban a tengeri határt a szárazföldi határ meghosszabbításával, délkeleti irányban kell megállapítani. A bíróság ezzel értett egyet.

Szomália kártérítést is követelt, mert Kenya már jóváhagyott kitermelési engedélyeket a vitatott területen, de a kárigényt a bíróság elutasította.