Átadták a Nyomdaipari Tudás- és Képzőközpontot Békéscsabán

Pölöskei Gáborné
Pölöskei Gáborné
Vágólapra másolva!
Átadták a Nyomdaipari Tudás- és Képzőközpontot Békéscsabán szerdán, amelyet a Modern városok program (MVP) részeként közel kétmilliárd forintból valósítottak meg két év alatt.
Vágólapra másolva!

Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára az ünnepélyes átadón elmondta, a beruházás jó példa arra, hogy az Ipar 4.0-ban megfogalmazott célok elérhetőek. Országos szinten ugyanis 30 százalékkal nőtt az e területre jelentkező diákok száma a tavalyi évhez képest, pedig a nyomdaipari ágazat zuhanó pályán volt, "már majdnem lemondtunk róla" - tette hozzá.

Az államtitkár kifejtette:

Az Ipar 4.0 megvalósításának alappillére volt a humán oldal "rendezése". Egyrészt közel 30 százalékos bérfejlesztést adtak - differenciált módon, minősítési rendszer alapján - az oktatóknak; másrészt általános ösztöndíjat a diákoknak.

Fejlesztették rendszerszinten a képzéseket is. A korábban nevesített 740 szakma közül 177 alapszakma maradt meg; a képzési tartalom meghatározásába bevonták a gazdasági szereplőket is, létrejöttek az ágazati készségtanácsok. Ennek eredményeként új ágazat született, a kreatív iparág, amelynek egyik szakiránya lett a nyomdaipar.

Kiemelte:

Emellett megállapodtak az egyetemekkel is, létrejöttek az okleveles technikusi képzések, amelyek emelik a szakképzés minőségét és társadalmi elismertségét.

Hozzátette, hogy az utolsó pillér a 21. századi környezet megteremtése. A békéscsabai központban valamennyi elem megvalósul.

Pölöskei Gáborné megjegyezte, csak azokban a városokban tudott fejlődni a szakképzés, ott alakult ki az oktatás szolgáltató jellege, ahol az önkormányzat megértette, hogy "az állam a fenntartóváltással nem elvenni akar". Ebből a szempontból is jó példa a békéscsabai központ - mondta.

Pölöskei Gáborné Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Herczeg Tamás (Fidesz) országgyűlési képviselő közölte:

Országszerte 270 MVP-s projektre mintegy négyezer milliárd forint jut, idén és jövőre 600 millió forintot meghaladó összeget fordít a programokra a költségvetés.

A Békéscsabával kötött MVP-szerződés legfontosabb eleme az M44-es gyorsforgalmi út, amely december közepétől újabb szakasszal bővül. Már november végén átadják a békési megyeszékhelyet nyugatról elkerülő Fürjesi utat; folyamatban vannak az energetikai beruházások; és az öt éve kötött megállapodáshoz képest új elemekkel is bővült a békéscsabai program, ilyen például a 7 milliárd forintos útfelújítás - mondta a politikus.

Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba Egyesület) polgármester a nyomda- és csomagolóipar fellegvárának nevezte Békéscsabát, és kijelentette, a befizetett iparűzési adóból, az elmúlt időszakban nemcsak a nagy-, hanem a közepes méretű nyomdaipari cégek is erősödni tudtak. (Békéscsabán 33 nyomdaipari vállalkozás működik.)

A polgármester hozzátette:

A megvalósult beruházás jelzi, hogy Békéscsabán nemcsak "születnek az ötletek", hanem meg is valósítják azokat.

Mucsi Balázs, a Békéscsabai Szakképzési Centrum (BSZC) főigazgatója kiemelte, a BSZC Szent-Györgyi Albert Technikumában Európa legmodernebb nyomdaipari képző központja jött létre, amely a "nemzet javát, az ország iparát szolgálja". Továbbá a Gál Ferenc Egyetemmel kötött megállapodás eredményeként diákjaik egészen az egyetemi mesterképzésig juthatnak el, miközben a szakmájuk biztos egzisztenciát jelent számukra.

A 2019 őszén indult beruházás során a békési megyeszékhelyen 700 millió forintból alakították ki a tanműhelyet, ahova közel egymilliárd forint értékben szerezték be a gépeket és eszközöket. A Békéscsabai Szakképzési Centrum (BSZC) Szent-Györgyi Albert Technikum kollégiumát 300 millió forintból újították fel.