Vámpíroknak és boszorkányoknak hiszik őket, egyikőjük most parlamenti képviselő lett

Overstone Kondowe Malawi,  megválasztották az ország első albínó képviselőt
Former President for the Association of People with Albinism in Malawi, Overstone Kondowe (2nd L), poses with his wife Memory (2nd R), and their children, Promise (L), and Ellen (R), in Malawi's parliament on November 4, 2021. - An albino activist was sworn in to Malawi's parliament on November 4, 2021, in a first for the country. Overstone Kondowe won a by-election last month in central Malawi, a milestone in a county where people with albinism have suffered discrimination and killings. (Photo by AMOS GUMULIRA / AFP)
Vágólapra másolva!
Történelmi pillanatnak számított Malawiban, amikor e hétren csütörtökön felesküdött az afrikai ország első albínó parlamenti képviselője. Az esemény azért volt fontos, mert az albínó emberek hosszú éveken keresztül nagyon súlyos, olykor létüket is fenyegető diszkriminációtól szenvedtek az országban.
Vágólapra másolva!

Fontos történelmi esemény volt, amikor csütörtökön felesküdött Malawi első albínó parlamenti képviselője, Overstone Kondowe, akit a múlt hónapban választottak meg az ország középső régiójában.

Kondowe történetére az egész világ felfigyelt, mivel az afrikai államban hosszú éveken át nagyon súlyos diszkrimináció érte az albínó embereket.

Nem véletlen, hogy első beszédében Kondowe hangsúlyozta, az egész világ figyel arra, hogy mit tud majd elérni. Hozzátette, azt az üzenetet szeretné küldeni minden fogyatékkal, de különösen az albinizmussal élőknek, hogy nem szabad alábecsülniük magukat – írja az Africanews.

Malawiban 2014 óta folyamatos támadások érték az albínó embereket. A támadási hullám csúcsán, 2016-ban, Kondowe alapított is egy, az albínó emberek jogaiért harcoló szervezetet, melynek célja az volt, hogy nyomást gyakoroljon a kormányra.

Overstone Kondowe évek óta harcol az albinizmussal élők jogaiért Forrás: AFP/Amos Gumulira

A jogvédő szervezetek szerint

2014 óta több mint 20 albínó személyt öltek meg Malawiban, de gyakoriak voltak az emberrablási kísérletek és a nem halálos kimenetelű fizikai erőszak is.

Ezekenek a megdöbbentő eseteknek a háttérben az állt, hogy Malawiban és a térség országaiban nem ritka az a gyakorlat, hogy - gyakran a még mindig élő törzsi orvoslási gyakorlatokban - albínó emberek testrészeit használják fel rituálékhoz, melyektől szerencsét és vagyont remélnek. Ennek következtében sírgyalázások is gyakran előfordultak az országban.

Emellett egyes albínó személyeket azzal is megvádoltak, hogy „vámpírok", vagy boszorkányok, akik emberi vért használnak sajátos szertartásaikhoz.

Ezeknek a hiedelmeknek - természetesen - semmiféle alapja nincs, ám a nagyon szegény afrikai országban az albínó emberekre egyes közösségekben kivetíítik, projektálják nehéz gazdasági helyzetüket

Mindezeket figyelembe véve fontos lépésnek számít, hogy Malawi elnöke most Kondowét nevezte ki a fogyatékkal élőkkel foglalkozó különleges tanácsadójának.

Kondowe emellett az Albinizmussal Élők Afrikai Uniójának is az elnöke.

Az albinizmusról

Az albinizmus esetében a bőr alapi rétegében levő melaninképző sejtek normális számban találhatók meg a bőrben, ám funkciójuk károsodott, így kevesebb melanint termelnek, vagy a melanintermelés teljesen hiányzik a bőrben, a szőrzetben, a hajban és a szem szivárványhártyájában. Teljes működéskiesés esetén a bőr és a szőrzet fehér színű, a szem piros színét pedig a benne futó vérerek adják - írja egy szakportál.

Kondowe megválasztásával tehát feléledt a remény, hogy Malawiban sokkal jobbra fordulhat az albinizmussal élők helyezte.