Óriási, invazív pókok hódíthatják meg a világot

pók, pókháló
Az invazív faj, a Trichonephila clavata az emberre ártalmatlan
Vágólapra másolva!
Több millió óriás pók szállta meg az Amerikai Egyesült Államok egyik déli tagállamát. A Georgiába betelepült, félelmetes lakosok hálói körülbelül három méter átmérőjűek is lehetnek. Az állam több mint 25 megyéjében a tornácokat, az elektromos vezetékeket és a postaládákat is ellepték a Kelet-Ázsiából származó, élénksárga Trichonephila clavata pókok.
Vágólapra másolva!

A körülbelül 7,6 centiméteres Trichonephila clavata pókok közül az elsőt Atlantától mintegy 128 kilométerre, északkeletre észlelték még 2014-ben. A szakemberek szerint valószínű, hogy „autóstoppal" érkezett egy konténer belsejében.

Azóta a pókok populációja és elterjedési területe folyamatosan nőtt az egész állam területén, ám senki sem tudta felkészíteni a lakosságot vagy a kutatókat arra, hogy idén ennyi ízeltlábúval kell szembenézniük.

Will Hudson, a Georgiai Egyetem rovarkutatója például azt mondta, hogy a verandája használhatatlanná vált, miután több, háromméteres hálótakaró borította, és állítása szerint több mint 300 pókot talált ott.

Az invazív faj, a Trichonephila clavata az emberre ártalmatlan Forrás: University of Georgia

– mondta Hudson a LiveScience online tudományos portálnak. – Idén több száz állatot láttam, amelyek igen kísértetiessé varázsolják az egész házam környékén azzal a rengeteg hálóval.

A Kínában, Tajvanon, Japánban és Koreában elterjedt pókok a rendkívül szimmetrikus, kör alakú hálójuk miatt a „gömbszövő" néven is ismertek. Bár mérgezőek, a mérget csak a hálójukba ejtett zsákmány megbénítására használják.

A méreg nem jelent veszélyt az emberekre, kutyákra vagy macskákra, hacsak valaki nem allergiás rá.

A legtöbb georgiai példány a kutatók szerint valószínűleg november végén elpusztul majd, de messze nem ők lesznek az utolsók, amikkel még találkozhatunk. A szakértők úgy vélik, hogy miután a pókok már „megvetették a lábukat" az Egyesült Államokban, a pókfélék valószínűleg még messzebb is elterjedhetnek más, hasonló éghajlatú államokban.

A nőstény egyedek selyemmel összefont petezsákokat raknak, amelyekben legalább 400 utód bújik meg.

Amikor a kis pókok tavasszal előbújnak, a szélben egy selyemszálon lovagolva, hatalmas távolságokat képesek megtenni.