Vágólapra másolva!
1991-ben, 30 évvel ezelőtt ez Egri SE női röplabda csapata történelmet írt, ugyanis a sportág történetében első vidéki női klubként, a város első élvonalbeli országos bajnoki aranyérmét nyerte meg. Ezt követően a Kasziba István vezette legendás csapat éveken keresztül uralta a női röplabda bajnokságot. Az egriek1991 és 1998 között hat bajnoki címet nyertek, ám 2001-ben egyik pillanatról a másikra befellegzett a csodacsapatnak. Egerben jártunk, ahol az emlékeket a csapat egyik kiválóságával Országh Larissza Popovával idéztük fel.

1991. május 10-én játszották Egerben a női röplabda bajnoki döntőjének negyedik mérkőzését. Kasziba István csapata telt ház előtt, 3-0-ra verte meg a jóval esélyesebbnek tartott BVSC csapatát, és ezzel az egri lányok történelmet írtak.

Az első osztályban hasonló sikert arató csapatot előtte még egyszer sem tudott felvonultatni a megyeszékhely, ezért is volt ez óriási diadal.

– írta a Heves Megyei Hírlap a felejthetetlen estéről.

Kasziba István volt az egri csodacsapat edzője Forrás: Lénárt Márton | Len-Art Fotó

– nyilatkozta a történelmi győzelem után Kasziba István vezetőedző, aki ezt követően még háromszor vezette bajnoki aranyig az egri csapatot.

A következő szezonban az Eger "csak" második lett a bajnokságban, a döntőt 3-0-ra elveszítette a fővárosi Tungsram csapata ellen. Az 1992/93-as szezonban a két csapat ismét összekerült a fináléban, a mindent eldöntő ötödik meccset pedig Egerben rendezték. A körcsarnokba hivatalosan 1500 néző fért be, de talán kétszer annyi egri szurkoló buzdította a csapatot a helyszínen. Kis túlzással még a csilláron is szurkolók lógtak. Az Eger a döntőben már 2-0-ra is vezetett, de valami megmagyarázhatatlan oknál fogva a csapat összeomlott, a Tungsram pedig fordítani tudott, és Egerben lett bajnok.

Országh Larissza Popva Ukrajnából érkezett, de hosszú ideje Eger az otthona Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az 1993/94-es szezonban az egri csapat már Kordax-Eger SC néven szerepelt a bajnokságban, és újra elhódította az aranyérmet. A bajnoki döntőben – a változatosság kedvéért – megint a Tungsram volt az ellenfél, de a negyedik meccset ezúttal Budapesten rendeztek, az Egernek pedig sikerült a visszavágás.

"Fiatal csapat volt a miénk, és nagyon lelkes.

Az volt a titka, hogy remek pszichológus volt. Úgy készített fel minket, hogy égett bennünk a tűz a pályán. Minden percben tudta, hogy kihez hogyan kell szólni" – mondja az ukrán Országh Larisza, aki 1993-ban érkezett az egri csapathoz, most pedig az U19-es és az NB II-es csapatnak az edzője a megyeszékhelyen.

Az egri fanatikusok akkor rengetegen érkeztek a Megyeri úti csarnokba, a győztes meccs után pedig percekig skandálták a "Pista bá, az Isten!" rigmust.

Majd amikor a megnyert döntő után jöttünk vissza a városba, beállítottak minket a szobor alá a Dobó téren, és ott ünnepeltek minket. Az egész város minket ünnepelt. Felejthetetlen érzés volt" – folytatja Országh Larissza Popova.

Országh Larissza Popovát lenyűgözték az egri szurkolók Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az egri csapat az 1994/95-ös szezonban simán behúzta a bajnoki címet, a Bajnokok Ligájában pedig egészen a negyeddöntőig menetelt. Ott azonban az orosz Uralocska Jekatyerinburg kiejtette Kasziba István csapatát, pedig mindkét meccset Egerben játszották.

Az 1995/96-os szezonban az Eger megnyerte a bajnokságot, a Magyar Kupát és Interligát is, amelyet manapság Közép-Európa Liga néven rendeznek meg.

Az 1996/97-es szezon előtt a sikeredző, Kasziba István távozott Egerből. A kispadra leülő Tatár Mihály vezetésével a már AgriaComputer RC Eger néven futó csapat nyert két újabb bajnoki címet és két Magyar Kupát, majd 1999-ben elkezdett leépülni a klub. Az egri csapat ugyan három év alatt kétszer is döntőt játszott, ennek ellenére elfogyott a pénz, a szponzorok sem jöttek, így az Eger a 2001/2002-es szezonban nem nevezett az Extraligába, és azóta sem játszik a magyar élvonalban.

"Olyan ez, mint amikor eltemetünk valamit. Ezt nem lehetett feldolgozni. Rendesen készültünk, majd egyik pillanatról a másikra megszűnt a csapat.

– teszi hozzá Országh Larissza Popova, aki hangsúlyozza, hogy Egerben igazi otthonra lelt, és jelenleg is azért dolgozik, hogy újra életre keltse a röplabdát a megyeszékhelyen.

2020. augusztus 8-án az egri csodacsapat edzője, a legendás Kasziba István hosszan tartó, súlyos betegség után 74 éves korában meghalt, de a nyolcszoros bajnok röplabdaedzőre, a magyar női válogatott korábbi szövetségi kapitányára Egerben mindig emlékezni fognak.