Közel 200 gyerek halhatott éhen a tigréi konfliktus elmúlt hónapjaiban Etiópiában

Tigré Etiópia gyerekek
(FILES) In this file photo taken on December 09, 2020 Children look at books in the library of an elementary school that was damaged during the fightings that broke out in Ethiopia's Tigray region, in the village of Bisober. - With thousands dead, two million displaced and mounting fears of a rebel march on Addis Ababa, Ethiopia's war threatens to unleash instability across the fragile Horn of Africa region even as envoys scramble to end the year-long conflict. (Photo by EDUARDO SOTERAS / AFP)
Vágólapra másolva!
Közel 200, öt év alatti gyerek halhatott éhen az észak-etiópiai Tigrében dúló konfliktus elmúlt négy hónapjában az AFP francia hírügynökség kedden közzétett, helyi orvosokra és kutatókra hivatkozó jelentése szerint.
Vágólapra másolva!

Hagosz Godefai, a térség egykori egészségügyi főigazgatója a hírügynökségnek azt mondta:

összesen több mint 186, súlyos rosszul tápláltság miatt meghalt gyermekről tudnak.

Hozzátette, hogy a kapott adatok vélhetően korántsem teljesek, és a halottak száma akár a duplája is lehet, mert még mindig rengeteg körzet van Tigrében, ahová nem jutottak el. Emlékeztetett arra is, hogy e körzetekben az emberek semmiféle egészségügyi szolgáltatáshoz nem jutnak, és sokszor még ivóvizük sincs.

A június végétől október végéig tartó időszakot vizsgáló jelentésben - amelyet 14 tigréi kórház és a Mekelei Egyetem adataiból állítottak össze - kiemelik azt is, hogy

a térségben jelenleg a gyermekek 29 százaléka súlyosan rosszul táplált,

míg a konfliktus kirobbanása előtt ez az arány kilenc százalék volt.

A felmérés során megkérdezett családok közül csupán 14 százalék vallotta, hogy elegendő élelmiszerük van, míg a harcok kezdete előtt hatvan százalékuk nem panaszkodott erre.

Godefai kiemelte, hogy emellett több tízezer, más betegségben szenvedő tigréi helyzete vált tarthatatlanná, 55 ezer HIV-fertőzöttről is tudni. "Kollektív büntetésnek" nevezte a térségben élők elleni blokádot.

400 ezer embert fenyeget éhínség

Etiópiában egy éve robbant ki a belháború, miután a Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) katonai bázisokat foglalt el, amire válaszul a hadsereg offenzívát indított a magának nagyobb autonómiát követelő északi Tigré szövetségi állam ellen.

A harcokban már ezrek vesztették életüket, súlyos humanitárius válság alakult ki.

A konfliktus sújtotta térségben mintegy 400 ezer embert fenyeget éhínség, a térségbe azonban nem engedik be a segélyszervezeteket.

Gyerekek a Tigré tartományban lévő Bisober település lebombázott könyvtárában 2020. decemberében Forrás: AFP/Eduardo Soteras

A térség nagy része jelenleg a TPLF irányítása alatt áll, a kialakult humanitárius helyzetért pedig a szervezet és Addisz-Abeba kölcsönösen egymást vádolja.