2 millió szülő kapja vissza február 15-ig a személyi jövedelemadóját

család ősz mosoly apa anya szülők kislány kisfiú
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor miniszterelnök a nyáron jelentette be, hogy ha a gazdaság teljesítménye lehetővé teszi, a gyermeket nevelő szülők 2022 elején visszakapják a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadót. Mára már biztos, hogy a gazdaság sikeres újraindításának köszönhetően csaknem 2 millió szülő részesül majd családi adóvisszatérítésben, ami 600 milliárd forintos támogatást jelent a magyaroknak. Ha a baloldalon múlna, akkor adóvisszatérítés sem lenne, Gyurcsány Ferenc egyenesen észszerűtlennek és elvetemültnek nevezte a családi adóvisszatérítést.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor miniszterelnök még június 9-én jelentette be, ha sikerül elérni az 5,5 százalékos növekedést, akkor

a gyermeket nevelő szülőknek 2022-ben visszaadják a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadóját.

Orbán Viktor szeptember 20-án, az Országgyűlésben ismertette az adó-visszatérítés legfontosabb tudnivalóit.

„A gazdaság sikeres újraindítása képessé teszi a parlamentet és a kormányt, hogy megvalósítsa azokat a célokat, amelyeket a negyedik hullám előtt kitűzött. 2022. február 15-ig visszatérítjük, mert vissza tudjuk téríteni a gyereket nevelő szülőknek az általuk 2021-ben befizetett személyi jövedelemadót” – mondta a kormányfő.

A részletekre kitérve hozzátette, hogy a visszafizetés felső határa az átlagbér éves adótartalma lesz. Fontos pont az is, hogy adó-visszatérítésben részesülnek a gyereket nevelő kisvállalkozók is. Elmondta,

Korábban az Origo is beszámolt róla, hogy a kormány szja-visszatérítésre vonatkozó bejelentése 1,9 millió embert érint. Fontos információ, hogy

azok a kismamák is visszakapják a személyi jövedelemadójukat, akik 2021 végéig betöltik a várandósságuk harmadik hónapját,

erről még Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter tájékoztatott nemrég.

A visszatérítést mindkét szülő igényelheti, ha ennek feltételei teljesülnek. A visszatérítés annak jár, aki 2021 bármely napján családi kedvezményre jogosult, függetlenül attól, hogy azt érvényesíti-e.

A családi adóvisszatérítés tehát csaknem 2 millió szülőt érint, és összesen több mint 600 milliárd forintos támogatást jelent

- ezt már Varga Mihály pénzügyminiszter mondta szombaton a Facebook-oldalára feltöltött videójában.

Kiemelte, hogy 2022. február 15-éig minden dolgozó, gyermeket nevelő szülő visszakapja az idén befizetett személyi jövedelemadóját.

A pénzügyminiszter felhívta arra is a figyelmet, hogy

A visszatérítés a szülők jelentős részének esetében automatikus, azoknak azonban, akiknek az adataival nem rendelkezik a NAV, nyilatkozniuk szükséges december 31-ig.

Ha a baloldalon múlna, családi adóvisszatérítés sem lenne

Ha a Gyurcsány-Márki-Zay-féle baloldalon múlna, akkor családi adóvisszatérítés sem lenne – erről Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója beszélt szombaton. Mint mondta,

- fogalmazott a Fidesz kommunikációs igazgatója, hozzátéve, hogy ezt tették, amikor 2002 és 2010 között kormányon voltak.

Hollik István szerint a baloldal 2010 óta következetesen támadja a bevezetett családtámogatásokat és adócsökkentéseket, egyik ilyen lépést sem támogatták a Parlamentben. Hozzátette, hogy

Gyurcsány Ferenc észszerűtlennek és elvetemültnek nevezte a családi adóvisszatérítést, és perverz újraelosztásnak tartja a gyermekek után járó családi adókedvezményt is.

A baloldal vezérének, Gyurcsány Ferencnek a kormányzása alatt nemhogy családi adóvisszatérítés nem volt, de rendszeresek voltak az adóemelések, szinte hetente jelentettek be különféle sarcokat. Összesen 22 alkalommal volt adóemelés, ami Bajnai Gordon miniszterelnöksége alatt is folytatódott.

Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon Forrás: MTI/Kovács Attila

A "kezdőlökést" Gyurcsány Ferenc adta meg, az Országos Érdekegyeztető Tanács 2006. júniusi ülésén egy sor, az embereket kellemetlenül érintő intézkedést jelentett be, többek között, hogy

30 százalékkal emelkedik a háztartási gáz és 10-14 százalékkal a villamos energia ára; a nyereséges vállalkozásoknak és a hatmillió forint feletti éves jövedelemmel rendelkező magánszemélyeknek négy százalék szolidaritási különadót kell befizetniük; valamint a kormány be kívánja vezetni a házipénztári adót.

Gyurcsányék emelték az áfakulcsot és az egyszerűsített vállalkozói adó kulcsát is, a munkavállalók által fizetendő egészségbiztosítási járulékot négy százalékról hat százalékra emelték, a munkavállalói szolidaritási járulék egy százalékról 1,5 százalékra nőtt; és a munkavállalók egészségbiztosítási járuléka is tovább nőtt, egész pontosan hat százalékról hét százalékra.

A Gyurcsány-kormány eltörölte a családi adókedvezményt az egy- és kétgyerekes családok esetében, a háromgyerekesekét pedig 60 százalékkal csökkentette.

Az ország Gyurcsány alatt csődközeli állapotba került, és a 2008-as gazdasági válság is teljesen felkészületlenül érintette az akkori magyar kormányt. Ekkor a Gyurcsány-kormány

az állami költségcsökkentés mellett befagyasztotta a közszféra béreit, és visszavonta a 13. havi bért. Már ekkor csökkentették a 13. havi nyugdíj értékhatárát és a jogosultjainak körét.

2009 elején a népszerűtlen intézkedések miatt Gyurcsány körül elfogyott a levegő, így bizalmasa, Bajnai Gordon érkezett a helyére. Bajnaihoz és pénzügyminiszteréhez, Oszkó Péterhez köthető az úgynevezett szuperbruttó bevezetése. A szuperbruttósítás azt jelentette, hogy nem a bruttó bér, hanem annak 1,27-szerese után kell adózni. Vagyis a szuperbruttósítás önmagában jelentősen növelte az adóterhet.