Parti Nagy Lajos és Závada Pál azért küzdött, hogy a Térey-ösztöndíjas fiatal írók kevesebb pénzt kapjanak, mint ők

Vágólapra másolva!
Spiró György író, drámaíró, a Digitális Irodalmi Akadémia tagja csalással vádolta meg Demeter Szilárdot, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatóját Parti Nagy Lajos DIA-juttatásai kapcsán. Spiró szerint Parti Nagy Lajos DIA-tagként nem kaphatott közel 90 millió forintot eddig az adófizetők pénzéből azért, hogy a DIA keretein belül másolásvédetten, ingyenesen hozzáférhetővé tegyék digitális formában az életművét. Spiró azt is sérelmezte, hogy eredetileg a minimálbér négyszerese járt a DIA-tagoknak, ez később már nem így történt, és analógiaként a nyugdíjak értékét hozta fel. Megkérdeztük erről a Petőfi Irodalmi Múzeumot és Demeter Szilárd főigazgatót is.
Vágólapra másolva!

A PIM válasza szerint a Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) 1998 júniusában alakult meg. Az alapítói elképzeléseknek megfelelően az alkotók az akkori minimálbér négyszeresét kapták havi ellentételezésként annak fejében, hogy hozzájárultak a műveik digitális felhasználásához (vagyis a DIA honlapján történő közzétételhez).

A kezdeti időszakban a programot a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) finanszírozta, évenként benyújtott pályázatokkal. Tehát 2006 végéig valamennyi taggal minden évben új szerződést kellett kötni, a mindenkori minimálbérhez igazított összeggel.

Többszöri nekifutás után végül 2007-ben nyílt lehetősége a PIM-nek arra, hogy a DIA konszolidálása céljából élethosszig tartó szerződéseket kössön a tagokkal. Mivel addigra több ízben is előfordult, hogy emelték a minimálbért, a DIA finanszírozhatóságának megőrzése céljából a szerződésbe az alábbi számítási mechanizmus került: az induló összeg minden évfordulókor emelkedik, vagy a minimálbér-emelés, vagy az infláció KSH által közzétett mértékével. A kettő közül az alacsonyabbat kell figyelembe venni. Ennek következtében a havi felhasználási díj elvált a minimálbér négyszeres összegétől; az elmúlt 15 év módosulásai után jelenleg bruttó 366.857 Ft.

Az Origo kérdésére a PIM kiszámolta, hogy a DIA alapító tagjai eddig mennyit is kaptak: az összeg jelenleg egy ma is élő alapító tag esetében millió forintra kerekítve majdnem 74 millió forint. Az Origo által megkérdezett közgazdászok szerint a (közel 20 évnyi) pénzromlást beleszámolva az összeg jelenlegi árfolyamra átszámolva valóban közel lehet a Demeter által emlegetett közel 90 millió forinthoz.

Demeter Szilárd főigazgató az Origónak elmondta, hogy már kinevezésekor érdekesnek tartotta, hogy

De a valóság soha nem zavarta a magyar baloldalt, mondta. Demeter fontosnak tartotta felhívni a figyelmet arra, hogy főigazgatói időszaka alatt eddig csak hozzátett a DIÁ-hoz: kezdeményezésére indult a DIA100-program, amely égisze alatt széleskörű szakmai egyeztetést követően száz posztumusz DIA-tag teljes életművét közzéteszik a honlapon. A főigazgató itt tartotta érdemesnek jelezni, hogy a posztumusz DIA-tag örököseinek életművenként 2 millió forintot fizetnek egyszeri alkalommal. Egy másik programnak is örülhetnek a magyar olvasók: az Osiris kiadóval együttműködési megállapodást kötöttek arról, hogy az Osirisnél megjelent szépirodalmi vonatkozású könyveket is ingyenesen elérhetővé teszik elektronikus formában. A forrásbővülésnek köszönhetően folyamatosan fejlesztik a DIA-portált is.

Az Origó arra is rákérdezett, hogy Demeter Szilárd a baloldali tábor óhajának megfelelve bocsánatot fog-e kérni Parti Nagy Lajostól. Demeter azt válaszolta, hogy

Demeter elismerte:

– mondta.

Majd így folytatta Demeter Szilárd:

De egyébként mindez érdektelen, még az is érdektelen, hogy én mit gondolok egyes kortárs szerzőkről. Az igazi baj az, hogy például amikor kitaláltuk a Térey-ösztöndíjat, és szerettem volna, ha az összes irodalmi ösztöndíj egy összefüggő rendszert alkotva a Digitális Irodalmi Akadémia részét képezze, akkor

Vagy amikor a Térey-ösztöndíjat elfogadókat a saját táboruk ekézte, akkor ugyancsak abból a táborból valaki, ha jól emlékszem, épp Parti Nagy Lajostól kérdezte meg, hogy ha ennyire büdös a Fidesz-kormány által biztosított pénz, akkor miért nem osztja szét a DIA-juttatását a kezdő írók között? Jó kérdés. És még ők oktatnak ki engem valamiféle vélt erkölcsi piedesztálról. Na, hagyjuk” – mondta a PIM főigazgatója.