Áder János: A globális cselekvés nemzetállami tettekkel válhat eredményessé

ÁDER János
Budapest, 2021. november 8. Áder János köztársasági elnök beszédet mond a november 29. és december 5. között megrendezendő Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó alkalmából kiadott bélyeg ünnepélyes forgalomba bocsátásán a Sándor-palotában 2021. november 8-án. A 20 ezer példányban kibocsátott, 500 forintos névértékű bélyeget Demján Szilárd grafikus tervezte. MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Cselekedni kell globálisan és lokálisan is, a globális cselekvés nemzetállami tettek révén válhat eredményessé - hangsúlyozta Áder János köztársasági elnök a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozón kedden.
Vágólapra másolva!

- húzta alá a köztársasági elnök. Áder János szerint a mottó inkább így hangozhatna:

cselekedj globálisan, cselekedj lokálisan.


Az államfő hozzátette, hogy a Glasgow-i klímacsúcs után néhány héttel a világ 120 országából azért gyűltek össze, hogy a következő napokban a klímaváltozás mellett a fenyegető vízválságról, a biodiverzitás megőrzéséről, a körforgásos gazdaság megteremtésének feltételeiről tanácskozzanak.

Budapest, 2021. november 8. Áder János köztársasági elnök beszédet mond a november 29. és december 5. között megrendezendő Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó alkalmából kiadott bélyeg ünnepélyes forgalomba bocsátásán a Sándor-palotában 2021. november 8-án. A 20 ezer példányban kibocsátott, 500 forintos névértékű bélyeget Demján Szilárd grafikus tervezte. MTI/Szigetváry Zsolt Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Áder János a világtalálkozón megvitatni tervezett témák közé sorolta a klímaváltozás fenyegetésével kapcsolatos kihívásokat, a körforgásos gazdaság és zöld finanszírozás témáját, illetve a víz- és élelmiszerbiztonság kérdését.
Az államfő kiemelte, hogy Magyarország az Európai Unió azon tíz országa közé tartozik, ahol 1990 óta több mint 30 százalékkal csökkent a szén-dioxid-kibocsátás.

- mondta.

- tette fel a költői kérdést Áder János.

A bolygó - amely táplál, éltet, gyönyörködtet - évmilliók alatt vált az általunk ismertté - tízezer éve alapvetően stabil a klímája, de az emberiség egyetlen évszázad alatt ezt felborította.

Áder ismertette azt a tényt, hogy 100-200 év is kellhet ahhoz, hogy 1 centiméternyi termékeny humusz keletkezzen, amit az emberiség a környezet szennyezésével pár év alatt képes terméketlen talajjá tenni. Ráadásul a Földön lévő víztömegnek csak 7 ezreléke könnyen hozzáférhető, jó minőségű, folyékony halmazállapotú édesvíz, miközben az emberiség folyamatosan szennyezi.
Az államfő kitért arra, hogy a fenntarthatósági expón magyar, lengyel, cseh és szlovák vállalatok mutatják be termékeiket, ötleteiket a fenntartható élelmiszertermelés, vízgazdálkodás, energiaellátás, közlekedés, városépítés és hulladékgazdálkodás területén. Elmondása alapján 183 kiállító mutatja be termékeit, megoldásait a klímalábnyom csökkentéséről, az épületek energia-felhasználásának és a közlekedés kibocsátásának csökkentéséről, a termőföldek megóvásáról, a talaj termőképességének és vízmegtartó képességének javításáról, vagy az élelmiszerpazarlás megelőzéséről. A kiállítók között van több évtizede alapított vállalkozás és épp most induló startup is.

- mutatott rá.
Áder János hazánk a közös célok elérése érdekében megtett lépései között kiemelte:

Magyarország az utolsó szénerőművét előreláthatólag 2025 és 2030 között bezárják, ami közel 10 százalékkal fogja csökkenteni a szén-dioxid kibocsátását.

A kieső áramtermelést naperőmű, gázerőmű, valamint hulladékégetés révén biztosítják. A köztársasági elnök hozzátette: az ország a mostani 22 százalékról 2050-re legalább 27 százalékra növeli erdőterületei nagyságát. A mostani közel 3000 megawattról 2030-ra duplájára növelik a naperőművek beépített kapacitását, 2030-ra elektromosra cserélik a városi tömegközlekedésben használt buszokat.

Budapest, 2021. november 29. Áder János köztársasági elnök (második sor b3), mellette felesége, Herczegh Anita (j) és Andrzej Duda lengyel államfő (b2) a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó megnyitó gáláján a budapesti Hungexpón 2021. november 29-én. MTI/Koszticsák Szilárd Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

- ismertette.

- sorolta az utóbbi évek eredményeit a köztársasági elnök.
Végezetül Áder János Ken Liu, kínai származású amerikai író mondását idézte, miszerint:

nem az számít, hogy mennyi időnk van, hanem hogy mit kezdünk vele.

Az államfő szerint, a mondás azonban a jelenre vetítve inkább így használható: az is számít, hogy mennyi időnk van, de az még inkább, hogy mit kezdünk vele.