A FIFA lesöpörte a vb-selejtezők elcsalása miatt tett két bejelentést

fbl Horizontal
Ghana's Abdul Fatawu Mohammed (L) fights for the ball with South Africa's Nyiko Mobbie (R) during the FIFA World Cup Qatar 2022 qualifying round Group G football match between South Africa and Ghana at the FNB Stadium in Johannesburg on September 6, 2021. (Photo by PHILL MAGAKOE / AFP)
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elutasította a dél-afrikai (SAFA) és a benini (FBF) szervezet óvását, amelyet válogatottjaik legutóbbi világbajnoki selejtezőmérkőzésén elszenvedett veresége miatt nyújtottak be.

A FIFA fegyelmi bizottságának döntése értelmében mindkét óvás "elfogadhatatlan", további részleteket azonban nem közölt.

Tebogo Motlanthe, a SAFA ügyvezetője hangsúlyozta: amint megkapják a FIFA hivatalos, részletes indoklását, fontolóra veszik a további lehetőségeiket.

Az afrikai zóna második körének utolsó felvonásán a dél-afrikai együttes Ghánában kapott ki 1-0-ra, a benini csapat Kongóban 2-0-ra, ezzel a vesztesek elestek a katari vb-szereplés lehetőségétől, míg a győztesek csoportjuk továbbjutójaként a harmadik körben küzdhetnek érte tovább. A három héttel ezelőtt játszott meccseken a dél-afrikaiaknak és a beninieknek is elegendő lett volna a döntetlen ahhoz, hogy bejussanak a zóna utolsó kvalifikációs körébe.

Nem fogják újrajátszani a Ghana - Dél-Afrika meccset Forrás: AFP/Phill Magakoe

A dél-afrikaiak "megkérdőjelezhető játékvezetői döntésekre" hivatkozva kérték a ghánai találkozó újrajátszását. Motlanthe akkor elmondta: számos ítélet ellenük irányult, közöttük az a büntető is, amely eldöntötte a meccset. Ráadásul ez nem egyedi eset volt, a bírók ugyanis több esetben hoztak megkérdőjelezhető ítéleteket.

A dél-afrikaiak számára nem lenne szokatlan, ha mégis újra kellene játszaniuk a vb-selejtezőt, a 2018-as sorozatban a Szenegál elleni mérkőzésüket kellett megismételni, mert a ghánai Joseph Lamptey játékvezető érintett volt a meccsel összefüggő fogadásban, ezért szándékosan csalt. Lampteyt később örökös eltiltással sújtották.