Egyelőre a súlyemelés, az ökölvívás és az öttusa sincs a Los Angeles-i olimpia programjában

modern-pentathlon Oly TOPSHOTS Horizontal OLYMPIC GAMES SUMMER OLYMPIC GAMES PENTATHLON HORSE RIDING SHOW JUMPING FALL
Guatemala's Charles Fernandez falls off Fluoriet as he competes in the men's individual riding show jumping of the modern pentathlon during the Tokyo 2020 Olympic Games at the Tokyo Stadium in Tokyo on August 7, 2021. (Photo by Pedro PARDO / AFP)
Vágólapra másolva!
A súlyemelés, az ökölvívás és az öttusa nem szerepel a 2028-as Los Angeles-i olimpia előzetes programjában, ugyanakkor bizonyos feltételek teljesülése esetén még bekerülhetnek a műsorba.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó testületének háromnapos ülése után Thomas Bach elnök beszélt erről a csütörtöki online sajtótájékoztatón. Megemlítette azt is, hogy gördeszkában, sportmászásban és hullámlovaglásban - melyek Tokióban szerepeltek először az ötkarikás műsorban és Párizsban is ott lesznek a programban - biztosan rendeznek majd versenyeket a kaliforniai nagyvárosban is.

A Nemzetközi Öttusa Szövetségnek (UIPM) a jövő év végéig kell véglegesítenie javaslatát az új formátumra vonatkozóan, illetve addig kell megjelölnie, melyik sportág kerül be a kivett lovaglás helyére. Emellett jelentős költségcsökkentést kell felmutatnia és bizonyítania azt, hogy a sportág vonzó a fiatalok és a nagyközönség számára.

Könnyen lehet, hogy az öttusa kikerül az olimpiai programból Forrás: AFP/Pedro Pardo

Ami a súlyemelést és az ökölvívást illeti, a kizárás oka az, hogy a két sportág nemzetközi szövetségének az irányítása a NOB szerint nem megfelelő, az elmúlt években pénzügyi és korrupciós gondokkal küzdött mindkét világszervezet. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság mindkét szövetséget többször figyelmeztette és továbbra is azt várja, hogy javulás álljon be a pénzügyi átláthatóság és az irányítás területén.

Az előzetes programot a NOB-tagságnak februárban, a pekingi téli játékok idején kell jóváhagynia, de a most kimaradó sportágak 2023-ban még visszakerülhetnek.