Varga Judit: Az Ab megerősítette a kormány bevándorláspolitikáját

Varga Judit
Vágólapra másolva!
Az Alkotmánybíróság (Ab) alkotmányértelmezése előremutató és megerősítette a kormány bevándorláspolitikáját - mondta Varga Judit igazságügyi miniszter az M1 aktuális csatornán szombat reggel.
Vágólapra másolva!

Varga Judit elmondta, hogy az Ab szerint Magyarországnak joga van megvédeni a határait, a magyaroknak joguk van eldönteni, hogy kikkel akarnak együtt élni.

Az Ab döntése előremutató, mivel figyelemmel van arra, hogy

a menekültügy, a bevándorlás jelenlegi, békeidőben született uniós szabályozása nem tud a valóság új kihívásaira, a gyökeresen megváltozott migrációs helyzetre reagálni.

Az államnak viszont kötelessége megvédeni az országot és az ott élő embereket.

Varga Judit Forrás: Facebook/@VargaJuditMinisterofJustice - Grazmel-Photography

Ha pedig valami nem működik és sürgősen meg kell oldani, akkor szükség van unortodox megoldásokra.

Az Ab éppen azt mondta ki, hogy ameddig az uniós menekültügyi szabályok végrehajtása közös hatáskörben nem működik, addig a kormány a nem kizárólag közös hatáskörökben kezelheti a felmerülő valós problémákat. Így például azt, hogy a visszautasított menedékkérők kétharmada mégis az uniós tagállamokban marad, tehát a valóságban nem működik a visszaküldés rendszere - mondta a miniszter.

Az uniós és tagállami közös hatáskörök, illetve a nemzeti hatáskörök viszonyában felmerülő problémák megoldásához alkotmányos párbeszédre van szükség a tagállami alkotmánybíróságok és az uniós intézmények között. Ezek a konfliktusok

- jegyezte meg Varga Judit.

Az új európai szabályozás kidolgozása folyamatosan napirenden van.

Az Ab pénteken közzétett döntésében kimondta, hogy

Magyarország jogosult a hiányzó, nem kizárólagos uniós hatáskör gyakorlására, amíg az EU intézményei meg nem teszik a közös hatáskörgyakorlás hatékony érvényesítéséhez szükséges intézkedéseket.

Az Ab ugyanakkor leszögezte, hogy nem vizsgálhatta azt, hogy konkrét esetben hiányos-e a közös hatáskörgyakorlás érvényesülése, továbbá hangsúlyozta azt is, hogy az absztrakt alkotmányértelmezés nem irányulhat az uniós bíróság ítéletének felülvizsgálatára, valamint ebben az ügyben az uniós jog elsőbbségét sem vizsgálta.

A kormány nevében Varga Judit igazságügyi miniszter fordult az Európai Unió Bírósága egy menekültügyben hozott ítéletével kapcsolatban az Ab-hoz az alaptörvény értelmezését kérve.