Csúszópénzért segített embercsempészeket a Temes megyei határrendőrség főbiztosa

Horizontal ILLUSTRATION POLICE PATROL BORDER EUROPEAN UNION EUROPE POLICE OFFICER BORDER GUARD ANIMAL DOG LOGO CUSTOMS BORDER CROSSING POINT
A general view of the Sculeni border crossing point from Romania to the Republic of Moldova taken on January 18, 2011. Hungary, the EU's current president, said on January 14 it supported bids by Bulgaria and Romania to join Europe's borderless 25-nation Schengen zone, despite French and German opposition. AFP PHOTO / DANIEL MIHAILESCU (Photo by DANIEL MIHAILESCU / AFP)
Vágólapra másolva!
Őrizetbe vették és Bukarestbe vitték kihallgatásra csütörtökön a román határrendőrség temesvári regionális parancsnoksága illegális migráció elleni szolgálatának vezetőjét, akit azzal gyanúsítanak, hogy embercsempészektől kapott rendszeresen csúszópénzt szolgálati kötelessége elmulasztása és a bűnözőket segítő információk szolgáltatása fejében.
Vágólapra másolva!

A román szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) közleménye szerint a rendőrség Temes megye hat helyszínén, egy közintézmény székhelyén és a bűnszövetkezet több tagjának lakásán végzett csütörtökön házkutatást.

A vádhatóság azzal gyanúsítja a főbiztost, hogy 2020 januárja és 2021 februárja között rendszeresen megkapta az embercsempészektől a bevételük felét, amiért "védelmet" biztosított számukra illegális tevékenységük zavartalan lebonyolításához.

Őrizetbe vették és Bukarestbe vitték kihallgatásra csütörtökön a román határrendőrség temesvári regionális parancsnoksága illegális migráció elleni szolgálatának vezetőjét, akit azzal gyanúsítanak, hogy embercsempészektől kapott rendszeresen csúszópénzt szolgálati kötelessége elmulasztása és a bűnözőket segítő információk szolgáltatása fejében.A kép illusztráció! Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

A vádhatóság szerint a főbiztos és alárendeltjei azt a látszatot keltették, hogy besúgókat szerveztek be az embercsempészek köréből, valójában azonban szemet hunytak törvénysértéseik felett, és információkkal segítették őket, így azt az illegális migrációt támogatták, amelynek megfékezése éppen az ő feladatuk lett volna.

Az ügyet már nyomozati szakaszában nyilvánosság elé táró Pressalert.ro hírportál azt írta, hogy a határrendőrség temesvári regionális parancsnokságán belül, amelyhez a szerb-román határszakasz több mint 90 százaléka tartozik,

valóságos bűnszövetkezet alakult ki, a csempészektől begyűjtött csúszópénzből és tárgyi ajándékokból pedig a csúcsvezetők is megkapták a részüket.

A határrendőrségi főbiztos és a többi gyanúsított ellen bűnszövetkezet létrehozása, vesztegetés elfogadása és hivatali titoksértés gyanújával indult bűnvádi eljárás.