A Mol részvényhez juttatja a munkavállalókat

Mol
Vágólapra másolva!
A Mol Közgyűlése jóváhagyta a Különleges Munkavállalói Résztulajdonosi Program (KMRP) elindítását: ennek megfelelően a vállalat maximum 180 milliárd forintnyi részvényt értékesíthet a KMRP szervezetek részére, valamint támogatást nyújthat a működési költségekhez. A program finanszírozása munkavállalói hozzájárulásából és kötvények kibocsátásából valósulhat meg.
Vágólapra másolva!

A programban való részvétel erősíti a munkavállalók tulajdonosi szemléletét, illetve elkötelezettségét a vállalattal szemben, hiszen befektetésük megtérülése nagyrészben a Mol részvény árfolyamának alakulásától függ.

A tulajdonosi szemlélet erősítése a vállalat érdeke, hiszen a gyakorlat azt mutatja, hogy segít mind a pénzügyi, mind a nem pénzügyi eredményesség javításában. Ennek megfelelően a hasonló programok gyakoriak az európai nagyvállalatoknál.

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója a KMRP elindítását bejelentő sajtótájékoztatón Forrás: Mol

Magyarországon a szabályozás idén nyár óta biztosít lehetőséget KMRP indítására, amely abban különbözik a sima munkavállalói részvényesi programoktól, hogy ebben az esetben a munkavállalói oldalról indulhat a kezdeményezés. Így történt ez a Molnál is, ahol a cég munkatársi érdekszervezete, az Üzemi Tanács, kezdeményezte az indulást és amelyhez több száz munkavállaló csatlakozott. A Program finanszírozási és működési költségeit részben a részvények osztaléka, részben pedig a Közgyűlés által jóváhagyott Mol támogatás fedezi.

A rendkívüli közgyűlés emellett öt évre megválasztotta Bacsa Györgyöt, a Mol igazgatósági tagjának.