Skandináv rovásírásos szöveget találtak egy csonton

csont, rúna, rúnajelek
Csonttárgy skandináv rúnákkal
Vágólapra másolva!
A Norvég Kulturális Örökségkutató Intézet (NIKU) régészei két olyan tárgyat is feltártak Oslóban, amelyeken skandináv rovásírásos szöveg rejtőzött. A szakemberek az oslói középkori parkban, a Middelalderparken-ben végeztek ásatásokat, ahol a Szent Kelemen-templom, a Szent Mária-templom és az egykori Oslo Kongsgård királyi birtok romjai találhatók.
Vágólapra másolva!

A kutatók egy skandináv feliratú csontot és egy fadarabot fedeztek fel, amelynek három oldalán skandináv és latin nyelvű feliratok is szerepeltek. A leleteket Kristel Zilmer, az Oslói Egyetem íráskultúrával (runológiával) és ikonográfiával foglalkozó professzora tanulmányozta, aki elvégzett néhány kezdeti szövegértelmezést. Bár a fadarab részben megsérült, Zilmer azonosított egy női nevet, ami latinul „manus Domine / i", norvégul pedig „Bryngjerd, er det / som det...".

A fán nyolc apró jelzés is van, amelyek mind latin kijelentésként, mind skandináv folytatásként értelmezhetők, ami a szakember szerint valószínűleg az „igaz" szót takarhatja.

Csonttárgy skandináv rúnákkal Forrás: NIKU

Úgy véli, hogy a „manus" jelentése „kéz", a Dominus pedig „úr, Isten", ami egy latin „In manus tuas, Domine, commendo spiritum meum" imádság része lehet. „Redemisti me Domine, Deus veritatis", azaz „Kezedbe ajánlom, Uram, lelkemet. Megváltottál engem, Uram, ó igazság Istene."

A helyszínen felfedezett csont feltehetően valamilyen nagy méretű háziállattól, például lótól vagy tehéntől származik,

aminek egyik oldalán tizenhárom tiszta rúna található, a másikon pedig egy gyengén látható rúna felirat.

– mondta Zilmer a HeritageDaily online tudományos portálnak. – Ez a két rúnalelet az akkori emberek tudásának és érdeklődésének sokszínűségére emlékeztet minket.

Csonttárgy skandináv és latin felirattal Forrás: NIKU

A tudósok kiemelték: a csontfelfedezés az első rovásírásos csont, amelyet Oslóban találtak az elmúlt harminc évben, ami vagy személy- vagy becenévre utal a „basmarþærbæin" felirattal, esetleg egyszerűen leírja a műtárgyat négy befejező bæin (skandináv csont) rúnával, amelyek magára a csontra utalnak.