Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Búcsúznak a sztárok és a Bahama-szigetek Sidney Poitier-től

POITIER, Sidney Beverly Hills, 2022. január 7.
A 2022. január 7-én közreadott kép Sidney Poitier amerikai színészről a kaliforniai Beverly Hillsben 2008. június 2-án. Poitier 2022. január 7-én, kilencvennégy éves korában elhunyt.  Ő volt az első fekete sz
Beverly Hills, 2022. január 7. A 2022. január 7-én közreadott kép Sidney Poitier amerikai színészről a kaliforniai Beverly Hillsben 2008. június 2-án. Poitier 2022. január 7-én, kilencvennégy éves korában elhunyt. Ő volt az első fekete színész, aki Oscar-díjat kapott a legjobb férfi főszereplő kategóriában. 1974-ben megkapta a brit birodalom parancsnoka címet. 2009-ben átvette az Egyesült Államok legmagasabb polgári kitüntetését, az Elnöki Szabadság-érdemrendet. Az Oscar-, Golden Globe- és Grammy-díjas színész (a zenei díjat hangoskönyvért kapta) életművéért átvehette a Cecil B. DeMille-díjat, s ugyancsak életművéért kitüntette az Amerikai Filmintézet, a Lincoln Center, a Kennedy Center, az amerikai és a brit filmakadémia, és csillaga díszíti a Hírességek sétányát. MTI/AP/Matt Sayles
Vágólapra másolva!
Búcsúzik a filmvilág és a Bahama-szigetek Sidney Poitier-től, az első színesbőrű hollywoodi filmcsillagtól, aki pénteken halt meg a karib-tengeri szigetországban, szülei hazájában, ahol a gyermekkorát töltötte.
Vágólapra másolva!

- méltatta Poitier-t közleményében Philip Davis, a Bahama-szigetek miniszterelnöke. "Nem csak azért tiszteljük, amit elért, hanem ezért is, aki volt. Erős jelleméért, eltökéltségéért, hogy kiálljon, és legyen valaki, azért, ahogy megtervezte és irányította az életét" - tette hozzá az kormányfő.

Sidney Poitier a kaliforniai Beverly Hillsben 2008. június 2-án. Forrás: MTI/AP/Matt Sayles

A közösségi médiát elárasztották a színész-rendezőre, polgárjogi aktivistára emlékező üzenetek.
"Megmutatta nekünk, hogyan érjünk fel a csillagokig" - írta a Twitteren Whoopi Goldberg hollywoodi színésznő.

"Az a kellem és kifinomultság, melyet ez az ember egész életében tanúsított, olyan példát állított elém, nemcsak mint fekete férfi, hanem mint emberi lény, melyet sohasem felejtek el. Csak annyit tudok mondani, hogy köszönet az egész életedért, a példamutatásért és köszönöm a hihetetlen tehetségedet" - írta az Instagramon Tyler Perry színész, rendező, producer és forgatókönyvíró.

Lenny Kravitz szerint

. "Ragyogó fényed sohasem fog elhalványulni. Az ajtók, melyeket megnyitottál és az út, melyet megalkottál, tovább vezetik azokat, akiknek álmaik vannak" - fogalmazott a zenész.

- írta Viola Davis az Instagramon.

A kilencvennégy évesen meghalt Sidney Poitier-re emlékezett mások mellett Debbie Allen amerikai színész-rendező, Questlove zenész-filmrendező, George Takei és Keith Powell színészek is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről