Mutatjuk, hogy Karácsony milyen fővárosi problémákra sz.rik még - videók

Karácsony Gergely, sajtótájékoztató, Városháza, Budapest, főpolgármester
Vágólapra másolva!
15 plusz egy pontban gyűjtöttük össze azokat a fővárosi botrányokat és lezáratlan ügyeket, amelyek Karácsony Gergely sz.rik. Hétfőn a Városháza tervezett eladását vizsgáló bizottság előtt a baloldali főpolgármester alpári stílusban azt mondta, hogy sz.rik arra, mi van azokon az Anonymus által nyilvánosságra hozott felvételeken, amelyeken többek között a korrupt fővárosi jutalékos rendszerről értekezik Bajnai Gordon bukott kormányfő is. Mutatjuk, hogy milyen dolgokkal nem foglalkozik Karácsony, miközben erre bőven lett volna már ideje. 
Vágólapra másolva!

- mondta Karácsony Gergely a Városháza feltételezett eladását vizsgáló bizottság ülésén.

Kicsit túllépve a főpolgármester alpári kijelentésén, most összegyűjtöttük, hogy milyen fővárosi problémákra sz.rik Karácsony Gergely. Ezek azok a területek, ahol évek óta nem történt semmi, vagy éppen hatalmas visszalépés figyelhető meg Tarlós István főpolgármesterségéhez képest.

1, Karácsony sz.rik a buszsávokra!

Az Origo egyik olvasója küldte be a szerkesztőségünkbe azt a videót, amely nemrégen készült, ami ismét bizonyítja, hogy Karácsony Gergely a közlekedési dugók okozta kaotikus helyzeten viszonylag könnyedén túlteszi magát, autója ugyanis megint a buszsávot használja.

A korábbi botrányos eset után sofőrje most is gond nélkül használta az Erzsébet hídi buszsávot.

A pesti emberek – éppen Karácsony dilettáns döntései miatt, az értelmetlen biciklisávok vagy éppen a tervezetlen feltúrások miatt – órákig ülhetnek kocsijukban az elviselhetetlen dugókban, Karácsony Gergely viszont ezt másképp oldja meg. Szabálytalanul, a buszsávban, és mind kiderült: rendszeresen.

2, Karácsony sz.rik a mozgáskorlátozottaknak fenntartott parkolókra!

A Ripost egyik olvasója is eljuttatott egy videófelvételt, amelyen az látható, ahogy Karácsony Gergely szolgálati autója éppen egy mozgáskorlátozottak számára fenntartott parkolóhelyen áll, szabálytalanul. A videóhoz mellékelt levél szerint a felvétel tavaly július közepén, a Pesti úton készült. Karácsony Gergely egy kampányesemény miatt érkezett ide a szolgálati autójával, és hogy a főpolgármesternek minél kevesebbet kelljen sétálnia a színpadig, a sofőrje egy mozgáskorlátozott parkolóhelyen állt meg, a rendezvény közelében.

Ez persze nem lett volna baj, ha a főpolgármester távozása utána a sofőr azonnal odébbáll, de nem így történt: a kocsi körülbelül másfél-két órán keresztül parkolt szabálytalanul. A hatályos szabálysértési törvények alapján a mozgáskorlátozott parkolóhelyen történő szabálytalan várakozás büntetési tétele 50 ezer forint, amit nem lehet csökkenteni, azt ugyanis jogszabály rögzíti.

3, Karácsony sz.rik Mártha Imre gyanús meggazdagodására!

Az elmúlt hetekben folyamatosan dagadt a botrány Mártha Imre, a fővárosi közműcégek luxuséletet élő vezetője körül, a Metropol cikksorozata nyomán. Kiderült, a cégvezér amerikai milliárdosok hivalkodó életét éli: az övé a 2 milliárdos svábhegyi Prisztás-villa és egy másik 500 milliós villa, nem beszélve egy 60 milliós Bentley-ről, 40 milliós egyedi építésű zongoráról és 10-15 milliós órákról, napi másfél milliós szállodaszámlákról és látványos jacht-túrákról, alulöltözött hölgyek kíséretében.

Karácsony Gergelyt nem érdekli Márta Imre mesés meggazdagodása Forrás: Metropol

De az is kiderült, hogy legalább 50 milliárdos ingatlanbirodalmat rejteget, sőt, még Floridában is van egy hatalmas luxusvillája. Mártha Imre egyelőre nem adott érdemi magyarázatot arra, hogyan szerzett ekkora vagyont, és jól láthatóan ez Karácsonyt sem érdekli.

4, Karácsony sz.rik a fővárosi közműcégektől kirúgott emberekre!

Hiába ígérte Karácsony Gergely főpolgármester, hogy az egybeolvasztott fővárosi közműcégek munkavállalóinak nem kell tartaniuk elbocsátásoktól, folyamatosak a leépítések a nagy közműholdingnál. Legutóbb egy elkeseredett háromgyermekes édesanya története látott napvilágot. Bár a felhívások szerint folyamatos létszámhiánnyal küzdenek a közműholding divízióiban, de a kirúgottak nem azt tapasztalták, hogy kapkodtak volna a képzett munkavállalóért.

Karácsony Gergelyt az utcára tett emberek sorsa nem érdekli, mivel érdemben nem foglalkozik a problémájukkal.

5, Karácsony sz.rik a Mocsárosdülőre!

Nyílt levelet írt Karácsony Gergelynek Óbuda korábbi polgármestere. Bús Balázs arra kéri a főpolgármestert, hogy a Mocsárosdűlő teljes egészére terjessze ki a „zöld közpark" besorolást, összhangban azzal a 2021. december 20-i III. kerületi képviselőtestületi döntéssel, amelyet a Polgári Frakció terjesztett elő, és az Óbuda-Békásmegyeri Képviselőtestület végül egyhangúlag megszavazott.

Bús szerint Óbuda lakosságát hónapok óta bizonytalanságban tartja a kerület baloldali városvezetése a Mocsárosdűlővel kapcsolatban.

Így építené be a baloldal a Mocsarasdűlőt Forrás: Origo

A politikus a levélben emlékeztet arra, hogy 2020-ban a településszerkezeti terv (TSZT) felülvizsgálata során a Fővárosi Önkormányzat a Mocsárosdűlő területének egy részét természeti területté minősítette vissza. Azonban egy részén, 268 000 négyzetméteren a beépíthetőség megmaradt.

A volt polgármester szerint jelenleg a fent említett 268 000 négyzetméter zöldterület van veszélyben, amely a hatályos településszerkezeti terv szerint továbbra is beépíthető, sőt erre vonatkozóan egy tanulmányterv is készült.

Ezt a tervet 2018-ban az akkori polgári-jobboldali városvezetésnek is bemutatták, az azonban ezt elutasította, majd változtatási tilalmat rendelt el az egész területre, amely a mai napig érvényben van.

6, Karácsony sz.rik a K-hídra!

A 66 éves K-hídnak már rég időszerű lenne a felújítása, ezt a BKK is elismerte 2019-ben, ám azóta sem kezdték el a munkákat - pedig minden meglenne hozzá. A fővárosi önkormányzatnak lett volna rá lehetősége, mégsem újította fel. Nemrég kiderült, hogy mind pénzzel, mind alapanyagokkal támogatná a kormány a híd rekonstruálását, ám az óbudai baloldali önkormányzat nem fogadta el a felkínált segítséget.

Az 1955-ben átadott ferde 98 méteres híd korábban a Hajógyári-sziget vonatközlekedését volt hivatott lehetővé tenni, azonban napjainkra kultikus gyalogoshíddá vált, amely évenként egyszer a Sziget Fesztivál legfontosabb közlekedési átjárója is a szigetre. Karácsony egyelőre nem foglalkozott a problémával.

7, Karácsony sz.rik a lerobbant fővárosi járműparkra!

Pár hete látott napvilágot az a fénykép, miszerint a 7-es buszon gomba nőtt a padlón.

Forrás: Metropol

Karácsony Gergely úgy tűnik, hogy annyira komolyan vette a főváros zöldítését célzó törekvéseit, hogy rájött, hogyan lehetne még hasznosítani a BKK buszait, például gombatermesztésre is. Mindezek mellett ez a kép is jól mutatja, mennyire nem foglalkoznak a fővárosban a járművek tisztításával és cseréjével. Karácsonyt jól láthatóan ez sem érdekli.

8, Karácsony sz.rik az egyre több problémát okozó hajléktalanságra!

Az elmúlt években rengeteg hír jelent meg azzal kapcsolatban, hogy egyre több a hajléktalan Budapest utcáin. Legutóbb Ferencvárosban tiltakoztak a kertvárosiak, mert már évek óta próbálják elérni az önkormányzatnál, hogy takarítsa el a szomszédos hajléktalanszálló mellett létrejött sátortábort, mert ami ott zajlik, az közszeméremsértő, higiéniás szempontból aggasztó, a közbiztonság terén pedig kiakasztó.

Karácsonyt nem érdekli az egyre inkább elharapódzó hajléktalanprobléma Forrás: Metropol

Karácsony Gergely és a baloldali kerületvezetők mindig saját hatáskörben, az ott lakók megkérdezése nélkül döntenek hajléktalanügyekben, ráerőltetve az ő megoldásaikat a helyiekre. Csepelen a nyugdíjasok közé költöztettek hajléktalanokat a Duna utcai nyugdíjasotthonba, ahol Budapest egyéb kerületeinek hajléktalanjai jelentek meg. Tavaly a XXI. kerület belvárosába akart hajléktalanszállót telepíteni a főpolgármester.

A Kőbányai úti „rémházban" sem kérdeztek meg senkit, ahol az ott élők már ki sem mernek lépni a lakásukból, miután a főváros az ott lévő szociális bérlakásokat jelképes összegért kiadta hajléktalanoknak.

Ezen felül egy „speciális éjjeli menedékhelyet" is létrehoztak a 150 családnak otthont adó hatalmas bérházban, ahol gyakoriak a tűzesetek is az új lakók miatt. Józsefvárosban is a lakók feje felett döntenek: A VIII. kerületben sem volt kíváncsi Pikó András polgármester az ott élők véleményére, amikor kiadta az engedélyt egy 500 főt ellátni képes, utcafrontos népkonyhára a Dankó utcában.

Mindezekkel a problémákkal sem kíván foglalkozni a főpolgármester.

9, Karácsony sz.rik az elviselhetetlen fővárosi dugókra!

2020 áprilisában a főpolgármester a pandémiás veszélyhelyzetből adódó felhatalmazásával élve, saját hatókörében meghozott döntésével váratlanul kerékpársávnak nevezte ki a Nagykörút egyik forgalmi sávját, ezzel jelentősen lassítva a belváros autós közlekedését. A döntésről sem a lakossággal, sem a civil szervezetekkel nem egyeztetett, így sokan nem tudták mire vélni az út közepére az egyik napról a másikra felvitt sárga csíkokat.

Senkit nem kérdezett meg Karácsony a nagykörúti kerékpársávokról Fotó: Csudai Sándor - Origo

2021 nyár elején Karácsony tovább rontott a helyzeten azzal, hogy több nagyobb fővárosi beruházást egyszerre kezdtek meg.

Ekkor indult a Lánchíd sokáig halogatott felújítása, de komoly lezárásokra került sor a Blaha Lujza tér, valamint a pesti rakpart miatt is. A forgalomkorlátozások lényegében lehetetlenné tették az autós közlekedést Budapesten. A folyamatos dugók, a közlekedési káosz a légszennyezési adatok romlásához is vezettek. Mindez jól láthatóan nem érdekli Karácsonyt.

10, Karácsony sz.rik helyettese fényűző életmódjára!

Karácsony Gergely helyettese, a baloldali (egyébként MSZP-s) Tüttő Kata egy görög luxusszigeten nyaralt. Úgy érezte, hogy az egész országnak tudnia kell, hogy milyen gazdag, ezért közzé is tett egy videót arról, hogy a tengerből lóháton jön ki. A korábbi élettársa a zavaros gazdasági ügyeiről ismert baloldali milliárdos, Leisztinger Tamás.

Karácsonyt nem érdekelte helyettesének botrányos hencegése.

11, Karácsony sz.rik arra, hogy helyettese a Lánchíd tendert megnyerő céggel partizott!

Ötmilliárd forinttal drágábban újítja fel a Lánchidat a Karácsony Gergely vezette városháza közbeszerzési eljárásának nyertese, az A-Híd Zrt., mint amennyiért Tarlós István korábbi főpolgármester idején végezte volna a munkát. A mintegy 23 százalékos drágulás mellett majdnem hatvanszorosára, 4,2 milliárd forintra emelték a Tarlós idején lefolytatott tenderhez képest a vállalkozónak járó előleget, a céget terhelő kötbért viszont megfelezték. Nem véletlen alakultak így a dolgok: az MSZP-s Tüttő Kata a főpolgármester-helyettesi kinevezése után alig két héttel az A-híd rendezvényén tűnt fel.

Tüttő Kata (MSZP) a főpolgármester-helyettesi kinevezése után alig két héttel az A-híd rendezvényén Forrás: Origo

Ez a botrány sem érdekelte Karácsonyt.

12, Karácsony sz.rik a gyanús villamostenderre!

A Közbeszerzési Döntőbizottság több, súlyos jogsértést is feltárt a BKV-nál a villamostenderével kapcsolatban. Nemcsak 150 millió forintos bírságra kötelezte, de a Készenléti Rendőrség is nyomozást rendelt el „versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban” bűntett gyanúja miatt. A villamostender 7 milliárd forint értékű volt.

Karácsonyt ez a botrány sem érdekelte.

13, Karácsony sz.rik a nagykörúti boltbezárásokra!

45 bezárt üzletet talált és fotózott le a Blaha Lujza tértől a Boráros térig a Metropol. Panaszkodnak a boltosok, hogy nem jönnek a vevők, mert óriási a dugó és nem tudnak parkolni a biciklisávok miatt, és a közbiztonság is romlik a környéken. Karácsony Gergely főpolgármester azt mondta: a célja, hogy élhetőbb legyen a város.

Forrás: Metropol

14, Karácsony sz.rik az egyre szemetesebb budapesti utcákra!

Budapest látványosan elhanyagoltabb és piszkosabb lett az elmúlt két évben. Karácsony Gergelyéknek ez nem olyan fontos: szimbólum értékű, hogy leszereltek 3000 köztéri kukát, és „bedarálták” a zöldítésért és tisztaságért felelős évszázados cégeket, a Főkertet és az FKF-et egy budapesti mamutcégbe – pedig tisztább, zöldebb, átláthatóbb Budapestet ígértek.

Egyre szemetesebb Budapest Forrás: Metropol

Karácsony ezekkel a problémákkal továbbra sem foglalkozott.

15, Karácsony sz.rik a BKK jegyautomaták miatt okozott káoszra!

A BKK jegyautomaták leszerelése a botrányok ellenére sem állt le: a cég kikapcsolta a Liszt Ferenc Repülőtér forgalmasabb 2A terminálja előtti automaták felét is, és a sajtónak küldött tájékoztatás szerint ezeket is leszerelik rövidesen - írta közösségi oldalán Vitézy Dávid. A Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója, a Közlekedési Múzeum megbízott főigazgatója hozzátette: éppen azért tette szóvá ezt a káros jelenséget, hogy belátásra késztesse a BKK vezetőit, de sajnos úgy tűnik, ez idáig nem járt sikerrel. Vitézy meg van döbbenve Karácsonyék döntésén, hiszen ezzel nemcsak a turizmusnak ártanak, hanem szerinte nehéz logikus magyarázatot találni arra, hogy a hatékonyságra hivatkozva miért szívatják a fővárosi és a BKK-utasok tömegeit. A fővárosi vezetés egyébként már júliusban megkezdte az automaták leszerelését.

15+1, Karácsony sz.rik a miniszterelnökjelöltségére!

Össze-vissza beszélt hónapokon, sőt éveken át saját miniszterelnök-jelöltségéről Karácsony Gergely. Már 2018-ban is úgy csinált, mintha nem akarná, aztán mégis jelölt lett. Az ellenzéki Gyurcsány-show fellépőjeként 2021-ben megint jelölt lett: egyik nap még azt mondta, semmiképp nem lép vissza, csak ha elgázolja a villamos – aztán másnap közölte: visszalép. Utólag aztán Karácsony Gergely elárulta: igazából az egészhez semmi kedve nem volt.