Korlátozzák a farkasvadászatot, de nem mindenki örül neki

farkas
A pénteki egyhangú bizottsági szavazás értelmében Montana délnyugati részén megtiltják a farkasok vadászatát és csapdázását
Vágólapra másolva!
A montanai vadvédelmi biztosok pénteken úgy döntöttek, hogy leállítják a szürkefarkasok vadászatát a Yellowstone Nemzeti Park környékén, miközben egyre több kritika érte a vadászokat, akik rekordszámú állatot pusztítottak el, amelyek a park határán barangoltak. A biztosok most visszautasították a kvóták újraélesztésére irányuló felhívásokat, amelyet tavaly töröltek el.
Vágólapra másolva!

A tisztviselők december közepétől sürgették, hogy bizonyos területeken függesszék fel a vadászatot. Szerintük a halálesetek jelentős visszaesést jelentettek a Yellowstone Nemzeti Park híres farkasfalkáinak hosszú távú életképességében. A pénteki, egyhangú bizottsági szavazás értelmében Montana délnyugati részén megtiltották a farkasok vadászatát és csapdázását.

Eddig 76 egyedet öltek meg ezen a területen, ami a legnagyobb szám azóta, amióta több mint 25 évvel ezelőtt helyreállították a ragadozók populációit az északi Sziklás-hegységben.

A parkban jelenleg 91 farkas él. A tenyésztők és vadászok sürgetésére a Montana és Idaho állam politikusai tavaly lazítottak a vadászati és csapdázási törvényeken, hogy lehetővé tegyék az éjszakai vadászatot, a magasabb limiteket, a csapdák használatát és a légi vadászatot Idahóban. Montana is megszüntette a régóta fennálló kvótákat.

A természetvédők szerint a farkasok idejük mindössze 5 százalékát töltik a parkon kívül.

A pénteki egyhangú bizottsági szavazás értelmében Montana délnyugati részén megtiltják a farkasok vadászatát és csapdázását Forrás: David Osborn/Alamy

Az elmúlt három évben ráadásul csak egyetlen alkalommal támadtak rá egy állatállományra a Yellowstone-tól északra. Pedig az ilyen támadásokra gyakran hivatkoznak a farkasok számát csökkenteni kívánó gazdálkodók.

A Yellowstone Nemzeti Park szakemberei szerint az egyik falka – a Phantom Lake Falka – mára „felszámoltnak" számít, miután a legtöbb vagy az összes tagját megölték egy két hónapos időszak alatt, írja a The Guardian online portál.

A farkasszezon az állam többi részén a tervek szerint március 15-ig tart.

Az állami szabályozás lehetővé teszi az állami hal- és vadon élő állatokkal foglalkozó bizottság számára, hogy felülvizsgálja a vadászati idényeket a különböző régiókban. Ám a törvényhozók ragadozókkal szembeni egyre agresszívebb hozzáállása aggodalmakat ébreszt a szövetségi kormányon belül:

a túlvadászat megfékezheti a farkasok visszaállítására irányuló költséges erőfeszítéseket a nyugati, vadon élő területeken.

Tavaly szeptemberben az Egyesült Államok Hal- és Vadvédelmi Szolgálata bejelentette, hogy megvizsgálja, hogy a veszélyeztetett fajok szövetségi védelmét újra be kellene-e vezetni a több mint 2000 farkasra vonatkoztatva az Egyesült Államok hat északi, Sziklás-hegységi államában, köztük Montanában, Idahóban és Wyomingban. Ezt a védelmet egy évtizeddel ezelőtt oldották fel, részben azon biztosítékok alapján, hogy az államok életképes farkaspopulációk fenntartását szavatolták.