Hozta a december a vártakat a kiskereskedelemben

vírus, koronavírus, járvány, április, tavasz, bolt, üzlet, nyitás, 2021.04.07., Budapest
Vágólapra másolva!
Tavaly decemberben a naptárhatástól megtisztítva 6,2 százalékkal, a nyers adat szerint 6,7 százalékkal, az év egészében - a nyers és a kiigazított adat szerint egyaránt - 3,5 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi üzletek forgalma - közölte csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Vágólapra másolva!

Decemberben az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 2,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 8,7, az üzemanyag-kiskereskedelemben 11,5 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene az előző év azonos időszakihoz viszonyítva.

A tavalyi év egészét tekintve az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 2,2,

a nem élelmiszer-kiskereskedelemben és az üzemanyag-kiskereskedelemben egyformán 4,9, százalékkal nőtt az értékesítés volumene.

A kiskereskedelem forgalma folyó áron 1466 milliárd forint volt decemberben és 14 085 milliárd forint az egész évben.

A koronavírus megjelenése előtti a bővülés mértéke

A kiskereskedelmi forgalom tavaly decemberben is a koronavírus megjelenése előtti időszakra jellemző mértékben bővült - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára csütörtökön az ITM Facebook oldalára feltöltött videóban a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adataira reagálva.

A KSH csütörtöki közlése szerint tavaly decemberben a naptárhatástól megtisztítva 6,2 százalékkal, a nyers adat szerint 6,7 százalékkal, az év egészében - a nyers és a kiigazított adat szerint egyaránt - 3,5 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi üzletek forgalma.

Cseresnyés Péter hozzátette, az ágazat teljesítményjavulása 2021-ben hat hónapban érte el vagy múlta felül a hat százalékos szintet.

Közölte: folytatódott az elektronikus kereskedelem lendületes térnyerése is, a december minden idők legerősebb hónapja volt az online értékesítésben. Az internetes és csomagküldő kereskedelem éves forgalma 2020-ban lépte túl először az 1000 milliárd forintot, 2021-ben már jócskán 1300 milliárd forint fölé nőtt.

Az államtitkár kiemelte, hogy az idén számos intézkedés javítja tovább a magyar családok életminőségét és vásárlóerejét.

Példaként említette, hogy a minimálbér emelése vagy a tizenharmadik havi nyugdíj kifizetése a háztartások bevételeit növeli. A családi adóvisszatérítés és a fiatalok szja-mentessége pedig több pénzt hagy az embereknél.

Arra is kitért, hogy a járvány és a drasztikusan emelkedő világpiaci energiaárak miatt egész Európában emelkedik az üzemanyagok és az élelmiszerek ára.

Illusztráció Forrás: Origo

A kormány a benzinárstop és a kamatstop után a kedden életbe lépett élelmiszerárstoppal is megkönnyíti a megélhetést - mondta az államtitkár, aki egyúttal jelezte, főként a gyermekes családok és az idősek védelme érdekében döntöttek az újabb beavatkozásról.

Cseresnyés Péter elmondta, hatféle, nagy mennyiségben fogyó élelmiszer február elsejétől három hónapon át legfeljebb a tavaly október közepi áron árusítható.

A limitált áraknak köszönhetően havonta több ezer forintot takarítanak meg a háztartások.

A fogyasztóvédelem országszerte ellenőrzi, hogy a termékek a megfelelő áron, kellő mennyiségben, az előírt tájékoztatás mellett kaphatók-e az üzletekben - ismertette az államtitkár.

A kiskereskedelmi forgalom 2010 januárjához képest majdnem másfélszeresére nőtt Magyarországon. A régióban a csehországival megegyező bővülés kétszeresen múlja felül az uniós átlagot - mondta Cseresnyés Péter az ITM közösségi oldalán.