Megjelent a 64 bites Raspberry Pi OS

raspberry pi 4 model b
Raspberry Pi 4 Model B
Vágólapra másolva!
Eddig csak 32 bites változatban volt elérhető a lapkagépek hivatalos rendszere.
Vágólapra másolva!

Új korszak kezdődött az oktatásban és hobbicélokra is széles körben használt Raspberry Pi lapkagépek háza táján, a termékcsalád mögött álló alapítvány elérhetővé tette a hivatalos operációs rendszer 64 bites változatát. A megszokott 32 bites verzió ettől függetlenül tovább él és virul, hiszen a széria csak a 2016-os Raspberry Pi 3 modellel állt át a 64 bites processzorú rendszerlapka használatára, a korábbi modellek továbbra is támogatottak.

Raspberry Pi 4 Model B Forrás: Raspberry Pi Foundation

A bejelentés szerint az elmúlt tíz évben a csapat azért maradt a 32 bites operációs rendszer használatánál, mert kevés gyakorlati igény mutatkozott a 64 bitesre, így a fejlesztők nem látták szükségét annak, hogy szimultán két kiadást is gondozzanak a Raspberry Pi OS-ből.

A 32 bites és 64 bites rendszerek közti legnagyobb különbség a hétköznapi használat során, hogy az előbbi maximum 4 GB, míg az utóbbi papíron akár 16 exabájt (16 milliárd gigabájt) memóriát is képes megcímezni. Viszont a 4 GB memóriánál többel rendelkező Raspberry Pi modellek jól kihasználhatóak voltak a 32 bites Raspberry Pi OS-szel is, a Linux ügyeskedésének köszönhetően elérhető volt az összes rendszermemóriájuk, bár futó folyamatonként megmaradt 3 GB memóriahasználati limit.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!