Kipróbáltuk az új kínai hajtogatható telefont

oppo, find n, hajtogatható, okostelefon, teszt
Hajtogatható.
Vágólapra másolva!
Minden jel arra utal, hogy egyre több cég lát fantáziát a könyvszerűen kihajtogatható telefonokban, amelyek így egyszerre tabletként is funkcionálhatnak. Az utat a Samsung jelölte ki első fecskeként, de a példájukat a jelek szerint többen követni kívánják, így például a feltörekvő kínai cégek is. Köztük az az Oppo is, amely tavaly nyitotta meg hivatalos magyarországi képviseletét, és amely jelenleg 10 százalékos globális piaci részesedéssel ott lohol az Apple és a Xiaomi nyomában. 
Vágólapra másolva!

A konszern óriási energiákat fordít a fejlesztésekre évek óta, mert a kitűzött céljuk, hogy a prémium szegmensben, tehát a nagy tudású, drága termékek univerzumában is bivalyerős pozíciókat építsenek ki. E koncepció eredményeként született meg a vállalat első széthajtható kijelzős készüléke, az Oppo Find N, amely a karácsony előtti napokban került a boltok polcaira Kínában. Már Magyarországra is eljutott belőle egy példány, mi pedig egy rövid időre megkaparintottuk ezt az exkluzív készüléket, hogy megnézzük, lehet-e keresnivalója a konszernnek ezen a rengeteg buktatót tartalmazó területen.

Hajtogatás

Az ilyen könyvként összecsukható és kinyitható mobilok esetében a legnagyobb kihívást maga a hajlítás jelenti. Itt ezt nagyon jól megoldották a mérnökök, hiszen a készülékház végig stabil marad, nem lötyög. A képernyő még kinyitott állapotban is teljesen sík, nem látszik a hajtási vonal, ami az ilyen típusú modellek egyik nagy rákfenéje.

Hajtogatható Forrás: Origo

Széthajtva 7,1 inches kijelzőt kapunk 1792 x 1920 képpont felbontással, ami olyan, mintha egy kisebb tabletet tartanánk a kezünkben. Ez filmnézésnél, dokumentumok olvasgatásánál vagy navigációnál például nagyon hasznos lehet. Emellett a kijelző egyetlen kézmozdulattal kettéosztható, így kapunk két teljes értékű, függetlenül használható részt. Ez nagyon jó ötlet, és a megvalósítás is remek lett. Emellett a termék rendelkezik egy, az előlapon elhelyezett, hagyományosabb képarányú, 5,49 inches, 988 x 1972 képpont felbontású képernyővel is, ami akkor lép szolgálatba, ha be van csukva az Oppo Find N. Mindkét kijelző OLED technológiára épül, ebből fakadóan a színek gyönyörűek, a kontraszt végtelen. A betekintési szög rendben van, a fényerő (~820 nit a méréseink szerint) kellően nagy ahhoz, hogy világosban is bevethető legyen a termék. A mozgásmegjelenítésre nem lehet panasz, hibába, akadozásba, szaggatásba nem futottunk bele. De az is igaz, hogy a maximális képfrissítési ráta 60 Hz, azaz e téren elmarad a modell a legjobb, 120, sőt 144 Hz-es csúcsmodellektől, ami miatt a lapozás nem annyira finom, és ez bizony a játékoknál is kisebb problémát jelenthet.

Ilyen összecsukva Forrás: Origo

A modell egyébként kinyitva 13,2 centi hosszú, 14 centi széles, és mindössze 0,8 centiméter vastag. Ilyen állapotában csak egy óriás tudná zsebre vágni, de ha összehajtják, akkor a szélessége 7,3 centire csökken, aminek köszönhetően már sokkal egyszerűbben hordozható. A súlya sem vészes, ugyanis 275 grammot nyom, ami azért abszolút tolerálható szint. A modell sajnos nem víz- és porálló, és nyilván a hajtogató mechanizmusnál nem tudták megoldani a védelmet. A töltés és az adatátvitel természetesen USB-C porton keresztül történik, az viszont nagyon fájó, hogy a hagyományos fejhallgató-kimenetet lespórolták róla.

Mire jó? Majdnem mindenre!

Egy ilyen modellnél, amely a gyártójának innovatív képességeit is hivatott bizonyítani, alapkövetelmény a hatalmas teljesítmény, és e téren az Oppo Find N nem okoz csalódást. Az alkalmazott hardver (Snapgdragon 888 processzor, 12 GB RAM, Adreno 660 grafikus chip) abszolút a csúcskategóriát képviseli a mai mezőnyben, és ez a tesztelés során is bebizonyosodott. A modell gyakorlatilag tökéletesen alkalmas mindenre, amire manapság ma telefont használni szoktak. Tehát még a komplex 3D grafikájú játékok, vagy nagy számítási igényes appok sem lassítják le. A két alkalmazás egy idejű futtatás, az úgynevezett multitasking is teljesen jól működik, szóval panaszra nem lehet okunk e téren. A készülék hajlamos átmelegedni, amikor keményen dolgozik a hardver, de azért kellemetlenné sosem forrósodik.

A kinyitott képernyő kényelmesebbé teszi az olvasást Forrás: Origo

A beépített hangszórói elég vérszegény megszólalást produkálnak, de ezt már sajnos megszokhattuk a mai mobiloktól. A basszusoknak nyomát sem lelni, a hangerő nem túl nagy, így zenehallgatásra ez a készülék nem az igazi. Az akkumulátor kényes kérdés a kihajtható mobiloknál, hiszen a megnövelt képernyő és az erős hardver is az átlagosnál nagyobb fogyasztást eredményez. E téren az Oppo Find N csak átlagos, hiszen a 4500 mAh-s akkumulátor azért ma már nem számít kiemelkedőnek, a hagyományos készülékek szegmensében sem. Ez pedig a gyakorlatban azt jelenti, hogy az üzemidő a használat függvényében 7-10 óra között mozog. A terméken a cég saját, Android 11 alapú ColorOS 12 rendszere fut, ami egy kifejezetten életképes darab.

Azt viszont nem hallgathatjuk el, hogy az eddig még csak Kínában forgalmazott termék lokalizációja nem készült el.

Azaz gyárilag kínai appok találhatóak rajta, és rengeteget kell dolgozni azon, hogy például a megszokott, máskor "készen kapott" funkciókat, így például a Google alkalmazásokat, szolgáltatásokat rá varázsoljuk. Ezzel pedig lehet, hogy sokan nem akarnak majd vesződni, vagy meghaladná az ismereteiket.

Kamerázás

A mai trendeknek megfelelően komplex képalkotási lehetőségeket kínáló, több modulból álló hátlapi rendszerrel látták el a terméket. A főkamera 50 megapixeles, és akár vaksötétben, az éjszaka közepén is képes teljesen vállalható fotók létrehozására. Az ultraszéles látószögű (16 MP) és a 2x optikai zoommal kecsegtető telefotó (13 MP) egység viszont csak nappal vagy erős mesterséges fény mellett használható, mert egyébként sokszor zajos és elmosódott lesz a végeredmény. A portré mód nem hiányzik, és a szoftver jól is dolgozik, hiszen a megfelelő részeket elhomályosítva teremti meg a mélység-élesség illúzióját.

Pazar képek lőhetőek vele Forrás: Origo
A főkamera sötétben is jól teljesít Forrás: Origo

Videófronton hiányérzetünk lehet, hiszen a 4K mód elérhető, ráadásul 60 FPS (képkocka/másodperc) rögzítési sebesség mellett, és a stabilizációs technológia sem hiányzik, ami hatékonyan küszöböli ki a kézremegésből fakadó anomáliákat. A lassított felvétel opciót sem spórolták ki, amivel kifejezetten látványos anyagok hozhatóak össze.

Végszó

Az Oppo Find N telefonnal a kínai gyártó bebizonyította, hogy ott van a világ leginnovatívabb gyártói között jelenleg. Egy remek telefont tettek le az asztalra ugyanis, amivel magabiztosan ugrották meg a kifejezetten nehéz akadályokat. Voltak dolgok, amiken még lehetne javítani, de alapvetően az összkép egyértelműen pozitív: a hajtogatás jól működik, a képminőség és a teljesítmény kifogástalan. De az is tény, hogy a lokalizáció hiánya miatt Magyarországon még csak korlátozottan használható, így itthon hivatalosan még nem is forgalmazzák. Természetesen webáruházakból megrendelhető, de ilyenkor fel kell készülni egy hosszadalmas procedúrára, amíg minden megszokott szolgáltatást feltesz rá a felhasználó. Az ára egyébként a már említett netes forgalmazásnál durván 470 000 forint, amivel hozza az ilyen termékeknél már megszokott szintet, se nem olcsóbb, se nem drágább.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!