Egy malőr miatt kevesebb SSD memóriachip készül

toshiba nand ufs
Vágólapra másolva!
Sikerült elveszítenie legalább 6,5 exabájtnyi termelést a Western Digital leányának.
Vágólapra másolva!

Újból jelentős porszem került a chipgyártás fogaskerekei közé, a Western Digital tulajdonában lévő japán Kioxiának (korábban Toshibának) szennyeződés miatt csökkentenie kellett a 3D BiCS Flash memóriachipeket előállítását, az érintett lapkák az SSD háttértárakban használatosak. A probléma január végén kezdődött a Yokkaichi és Kitakami városokban található gyáraiban, a Kioxia szerint hamarosan helyreállhat a teljes kapacitású termelés.

A kép csak illusztráció Forrás: Toshiba

Az incidens persze nem marad következmények nélkül, a vállalatok tájékoztatása szerint legalább 6,5 exabájtnyi, avagy 6,5 milliárd gigabájtnyi tárolókapacitásbeli kiesést fog okozni. Kontextusként a TrendForce adatai szerint a 2021-es évben 333 millió darab SSD készült, amelyek együttvéve 207 exabájt tárolókapacitással rendelkeztek, az utóbbiból olyan 17,6 exabájt (8,5%) származott a Kioxiától.

Ennek megfelelően a Kioxia kálváriája megrengetni jó eséllyel nem fogja a globális SSD-ellátást, azonban a memóriachipek 2-3 hónapot igénybe vevő gyártási folyamata miatt hosszabb időn keresztül éreztetheti majd a hatását.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!