Vesztegetéssel vádolnak egy budapesti főorvost

rendőrség, rendőr, sziréna, villogó, megkülönböztető jelzés, rendőrautó, villogó, fényhíd, kék-piros villogó, villogó kék fényjelzés, autó, illusztráció,
illusztráció
Vágólapra másolva!
Megbízhatósági vizsgálat után indult büntetőeljárás egy budapesti főorvos ellen. Az ügyészség vádat emelt és az orvos börtönbüntetésre ítélését indítványozza.
Vágólapra másolva!

A vádirat szerint a Nemzeti Védelmi Szolgálat megbízhatósági vizsgálatot folytatott egy fővárosi kórház szakgondozójában dolgozó és önálló intézkedésre jogosult pszichiáter főorvossal szemben.

A Szolgálat munkatársa, egy tárgyalótiszt időpontot kért és tavaly ősszel, szeptember 17-én megjelent a főorvos rendelésén.

A "beteg" nem fedte fel magát.

Azt mondta, hogy egy ismerőse ajánlotta a főorvost, mert börtönbüntetése letöltése miatt novemberben börtönbe kell vonulnia, pedig neki még lenne néhány üzleti ügye, ami miatt időt kellene nyernie. Arról beszélt, hogy fél évet halasztana, vagyis 6 hónappal később vonulba be a börtönbe, amihez orvosi segítségre lenne szüksége.

Azt is közölte a főorvossal, hogy nincs semmi baja, nincs egészségügyi problémája, tehát nincs valóságos indoka a halasztásra és a segítségéért "hálás lenne".

A főorvos azt mondta, hogy előbb az egészségügyi nyilvántartásban kórelőzménykutatást végezne. Erre "betege" közölte, hogy nem magyar állampolgár, korábban nem kezelték és magyar TAJ száma sincs még, de várhatóan a következő héten megkapja. Az orvos a TAJ szám, valamint kórelőzmény hiányában azt a megoldást ajánlotta, hogy a magánrendelésén keresse fel őt a beteg,

ahol visszamenőlegesen rögzít kettő-három hónappal korábbi, valótlan kórtörténetet, majd november elején ez alapján kiállít olyan, valótlan tartalmú igazolást, amely szerint a tárgyalótiszt négy-öt hónapja kezelésen vesz részt.

A Szolgálat munkatársa elővett egy zárt borítékot, amelyben 300 ezer forint volt és a főorvos felé nyújtva letette az asztalára.

A pszichiátre nem vette át a zárt borítékban elhelyezett pénzt, mert arra kérte a tárgyalótisztet, hogy a magánrendelésre hozza magával.

A lefolytatott megbízhatósági vizsgálat alapján a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon, amely már lezárta a nyomozást és vádemelési javaslattal továbbította az illetékes ügyészeknek.

A Fővárosi Főügyészség vádat emelt a főorvos ellen önálló intézkedésre jogosult személy által elkövetett vesztegetés elfogadása miatt.

Az ügyészség azt indítványozza, hogy a bíróság ítélje a vádlottat börtönre és pénzbüntetésre, valamint határozott időre tiltsa el az orvosi foglalkozástól. A börtönbüntetés végrehajtásának felfüggesztésére az ügyészség csak akkor lát lehetőséget, ha a férfi beismeri a bűnösségét az előkészítő ülésen.

A Fővárosi Főügyészség felhívja a figyelmet, hogy a vesztegetés megvalósulásához a Büntető Törvénykönyv szerint nem kell megtörténnie a tényleges pénzátadásnak, elegendő, ha – az egyéb feltételek megvalósulása esetén – a jogtalan előnyt kérik vagy ígérik, illetve az ígéretet elfogadják.