Magyarország újabb devizakötvényt dobott piacra

Államadósság Kezelő Központ Zrt., ÁKK
Budapest, 2019. március 15. Az Államadósság Kezelő Központ (Ákk Zrt.) bejárata a Csalogány és Medve utca sarkán a II. kerületben. MTVA/Bizományosi: Róka László *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Vágólapra másolva!
Újabb, japán jenben denomimált állampapírokat értékesített az ÁKK, ezúttal több mint 650 millió dollár értékben, számolt be róla a Világgazdaság. A nemzetközi környezet bizonytalansága ellenére a kötvények iránt élénk érdeklődést tanúsítottak a befektetők.
Vágólapra másolva!

A Reuters beszámolója szerint a bizonytalan globális környezet ellenére is erős volt a kereslet a magyar devizaadósság iránt, a hároméves lejáratú papírokból 16 milliárd jen (43,5 milliárd forint) értékben, az ötéves futamidejű, zöld-kötvényekből 46,8 milliárd jen (127,3 milliárd forint) értékben, a hétéves lejáratú, szintén zöld államkötvényekből 4,7 milliárd jen (12,8 milliárd forint) értékben, míg a tízéves futamidejű zöld adósságpapírokból 7,8 milliárd jen (21,2 milliárd forint) értékben vásároltak az intézményi befektetők.

Az Államadósság Kezelő Központ bejárata Forrás: MTI/Róka László

A kötvények hozama annak ellenére volt alacsonyabb (0,45-1,15 százalék közötti) az előző szamuráj-kötvény aukcióján regisztráltnál, hogy az év eleje óta a hosszú lejáratú japán állampapírok hozamai jelentősen emelkedtek, és ezzel többéves csúcsra futottak. A Reuters szerint elsősorban japán befektetők vásároltak a magyar kötvényekből.

A kibocsátással kapcsolatban Varga Mihály is megszólalt. A pénzügyminiszter elmondta:

A kötvények legnagyobb része zöld kötvény, vagyis forrásait igazoltan környezetvédelmi, klímavédelmi fenntarthatósági célokra fordítjuk

– írta közösségimédia-bejegyzésében Varga Mihály.

Forrás: Facebook

A tárcavezető hozzátette: a bizalom visszanyerését segítette az eredményes adósság-kezelés, 4-ről 6 évre javult az adósság futamideje, kedvezőbbé vált a szerkezete, és biztonságosabb a finanszírozása is. Míg 2010-ben az adósság több mint fele külföldi devizában volt, addig mára ez az arány 25 százalék alá javult, a külföldiek aránya pedig 65 százalékról 30 százalékra csökkent.

Nemzetközi elismerés a szamurájkötvényeknek

A Capital Eye portál Best Deals of 2020 című kiadvány különdíját nyerte el a magyar adósságkezelés.