Márki-Zay eltörölné a sikeres magyar rezsicsökkentést, miközben Németországban már áramszünetre és katasztrófára figyelmeztetnek

Németország, áram, rezsi,   costs Electricity price Energy costs Energy prices Horizontal ECONOMY MEDICINE AND HEALTH LIGHT INFLATION
26 January 2022, Lower Saxony, Laatzen: SYMBOL PICTURE - A lamp burns in the window of an apartment building. Due to the enormously high numbers of new infections with the Corona virus, more and more people have to be isolated and quarantined. Photo: Julian Stratenschulte/dpa (Photo by JULIAN STRATENSCHULTE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
A Német Biztosítók Szövetsége (GDV) katasztrófától tart, és arra hívja fel a lakosság figyelmét, hogy az ország nincs felkészülve egy tartósabb áramkimaradásra. A tömegközlekedés, az ipar és a kereskedelem leállása miatt pedig káosz alakulhat ki - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség. Márki-Zay Péter eközben Gyurcsány Ferenc és a baloldal programját felmondva már többször is kijelentette, hogy megválasztásuk esetén eltörölné a sikeres magyar rezsicsökkentést. 2010 óta a stratégiai ágazatok visszaállamosításával és a rablóprivatizáció megállításával a magyar háztartások helyzete egyre csak javul a felmérések szerint. Továbbá a 2013-ban bevezetett rezsicsökkentési program következtében a magyar kormány egyre csak zöldíteni tudja a megtermelt áram mennyiségét, biztosítani tudja a magyar polgárok számára jövedelemarányosan az egyik legalacsonyabb rezsiköltséget az Európai Unióban. A rezsiprogram eltörlése nemcsak az ország energetikai biztonságát veszélyezteti, hanem drasztikus, mondhatni brutális költségeket róna a magyar háztartásokra nézve. 
Vágólapra másolva!

Sajnos Németországban nem vagyunk eléggé felkészülve egy országos áramkimaradás következményeire" – figyelmeztetett a Német Biztosítók Szövetségének (GDV) vezérigazgatója.

A rezsicsökkentés eredményeként a magyar háztartások fizetik az egyik legkisebb rezsit az Európai Unió 27 tagországa közül (illusztráció) Forrás: Shutterstock

Jörg Asmussen a közösségi oldalán hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány mellett az energiaválság is komoly fennakadásokat okozhat, akár még az ország működését is veszélybe sodorhatja.

A biztosítók számára pedig túl nagy lenne a kár ahhoz, hogy egyedül kezeljék a következményeket.

A GDV egy nemrég közzétett közleményében már felhívta a figyelmet az áramellátás összeomlása esetén jelentkező veszélyekre. A szakértők szerint akár egy hosszabb áramszünet is előfordulhat, ami egy természeti katasztrófánál is komolyabb következményekkel járna.

emlékeztet a Junge Freiheit a karlsruhei Technológiaértékelési Intézet figyelmeztetéseire.

Laatzen, Németország, 2022. január 26. (illusztráció) Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Julian Stratenschulte

Egyre több szó esik a német energiaellátás biztonságáról az utóbbi hónapokban, ami nagyrészt az orosz-ukrán konfliktus nyomán kialakult földgázhiány és az atomenergia kiiktatása miatt vált kérdésessé. Korábban egy komplett, 59 oldalas dokumentumot készített

egy szakértőből álló csoport, amelyben azt részletezik, hogy szükség esetén milyen sorrendben kell leállítani a német ipari létesítményeket.

Február 18-án az energiaárak gyors csökkentésére szólította fel a német kormányt az IG Metall szakszervezet igazgatótanácsának elnöke, Jörg Hofmann, jelezve, hogy különben heves bérharcokra és az inflációt tovább erősítő ár-bér spirálra kell számítani az idén.

A magyar rezsiköltségek jövedelemarányosan is a legalacsonyabbak között vannak az Európai Unióban

A lakossági tarifák évek óta hazánkban a legolcsóbbak - írja Dr. Hortay Olivér a Századvég Gazdaságkutató Zrt. energia- és klímapolitikai üzletágának vezetője közösségi oldalán.

Ezt a baloldal azzal kritizálja, hogy a jövedelmi különbségek eltüntetik a magyar árelőnyt, és ezért jövedelemarányosan a hazai rezsiterhek magasnak számítanak. Ez azonban nem igaz - folytatja az energetikai szakértő.

A legnehezebb helyzetben azok a román háztartások vannak, akikre vonatkozóan Márki-Zay Péter és a baloldal állandóan azt a hazug propagandát hangoztatva hazudják, hogy lekörözte az ország Magyarországot. Egy román kétkeresős család a jövedelmének ötszörösét fordítja rezsire egy magyarhoz képest a felmérések szerint. Az adatok alapján azonban jól látható, hogy sok országban a románhoz hasonló drasztikus helyzet alakult ki. Sokkoló a háztartások jelenlegi helyzete Bulgáriában, Csehországban, Lettországban és Németországban is.

Sok országban mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk a háztartásoknak Forrás: Facebook

Nem véletlen, hogy az elszabadult rezsiárak és az ész nélküli zöldpolitikák miatt egyre több uniós tagország gyakorlatilag teljes egészében másolja a sikeres rezsicsökkentést, miközben Gyurcsány Ferenc programját megvalósítva Márki-Zay Péter és a baloldal megszüntetné a kormányprogramot.

Ezzel a baloldal az Európai Unió engedékeny és átgondolatlan energetikai szabályozásaival összhangban teljesen kiszolgáltatná az ország energetikai biztonságát a tőkespekulánsoknak és a nemzetközi tőke akaratának.

Napjainkban a hatósági árak képezik a jogi védelmet, mely megakadályozza ezt.

Németországban óriási a baj

Novemberben arról is írtunk, hogy Németországban egyre csak nő az energiaszegénység, miközben országunkban 2010 óta ez folyamatosan csökken, és biztonságban vannak a háztartások.

Az Eurostat adatai szerint Németországban 10 év alatt 5 százalékról 9 százalékra nőtt az energiaszegénységben élők aránya, addig Magyarországon 11 százalékról 4 százalékra csökkent ez az arány. Így tíz év alatt megfordult a két ország közötti arány, és Németországban megdöbbentő módon duplájára nőtt az energiaszegénység.

Csak februárban egy hónap alatt 133%-kal nőtt a gázár Németországban.

Németországban egyre csak nő a leszakadó társadalmi rétegek aránya. Az energiaszegénység egyre több problémát okoz a német családoknak. (illusztráció) Forrás: shutterstock

Az Európai Unióban 2010 és 2020 között az átlagos arány 10 százalékról 8 százalékra mérséklődött.

– mondta Dr. Hortay Olivér, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. energia- és klímapolitikai üzletágának vezetője.

Drasztikus következményekkel járna egy-egy családnak, ha a Gyurcsány-Márki-Zay-féle rezsipolitika megvalósulna

Korábban a Századvég kutatására hivatkozva beszámoltunk arról, hogy Magyarországon a lakossági rezsidíjak hatóságilag rögzítettek, így – más európai országokkal szemben – a jelenlegi energiaválság okozta áremelkedés nem befolyásolja a hazai háztartások földgáz- és villamosenergia-tarifáit:

azok továbbra is a legalacsonyabbak az Európai Unióban.

Márki-Zay Péter – a korábbi baloldali kormányokhoz hasonlóan – megszüntetné a rezsicsökkentést, és a hatósági tarifák helyett piaci árakat vezetne be. Az intézkedés magyar családok százezreit érintené drasztikusan, de kimondottan az alacsonyabb jövedelmű háztartások járnának pórul. Gyakorlatilag a baloldal visszatérne a 2010 előtti politikákhoz, amikor is eladták a stratégiai ágazatokat és a magyar háztartások a külföldi cégek kénye-kedvének voltak kiszolgáltatva.

Márki-Zay Péter és főnöke, Gyurcsány Ferenc, a baloldal kizárólagos vezetője Forrás: MTI/Balogh Zoltán/Mohai Balázs

Az emelkedő energiaárak következményeképpen a piaci árszabás bevezetése a hatályos tarifákat októberben az áram esetében 2,6-szorosára, a földgáz esetében 3,2-szeresére növelte volna, ami egy mindkét terméket fogyasztó átlagos háztartásnak közel 44 ezer forintos többletköltséget jelentene.

A két termékre költött összeg aránya a háztartások összesített havi kiadásából 9 százalékról 26 százalékra növekedett volna.

Az alábbi két ábra a háztartások éves jövedelme alapján tíz egyenlő létszámú kategóriára osztva mutatja be a piaci árak bevezetésével járó áremelkedés hatását a földgázszolgáltatásokkal kapcsolatos és villamosenergia-kiadásokra.

Az első csoport jelöli a legalacsonyabb, a tizedik pedig a legmagasabb jövedelmű decilist: az egy főre jutó átlagos havi nettó jövedelem az első decilisbe tartozó háztartásokban 41 205 Ft, a tizedikben pedig 314 168 Ft volt.

Forrás: Századvég

Forrás: Századvég

Az ábra alapján látható, hogy téves az a kritika, ami szerint a rezsicsökkentés a legtehetősebbeket védi, míg a legszegényebbeken nem segít.

A fentiek alapján elmondható, hogy a magyar rezsicsökkentési program, az atomenergia és az energiaágazatok fejlesztése és államosítása és a hatósági árak maximálása jelentős védőhálót jelent a magyar háztartások számára, amit Márki-Zay Péter a főnöke, Gyurcsány Ferenc programját megvalósítva egy tollvonással megszüntetne.