Rekordokat döntött tavaly a kockázatitőke-piac

advice analysis brand business businessman chart company competition concept consultant creative development diagram display economic education financial goals graph growth hand icon idea industry information innovation inspiration intelligence job man ma
19646878 - businessman hand working with new modern computer and business strategy as concept
Vágólapra másolva!
A kockázatitőke-befektetők 2021-ben 38 644 ügylet keretében 671 milliárd dollárt fektettek be világszerte, ami rekordot jelent az ügyletek számát és értékét tekintve is - közölte a KPMG könyvvizsgáló legújabb riportjában hétfőn.
Vágólapra másolva!

Kiemelték: Európában 9710 ügylet valósult meg tavaly összesen 123 milliárd dollár értékben, ami több mint kétszerese a megelőző év 54 milliárd dolláros értékének.

A fintech, a zöld technológia, a kiberbiztonság és a kiszállítás területén működő vállalkozások iránt volt nagy az érdeklődés

- ismertették.

A kockázatitőke-befektetők előnyben részesítik a jó referenciákkal rendelkező, korábban már befektetésben részesült cégeket; a visszatérő befektetések aránya globálisan az összes ügyleten belül 80 százalék közelébe emelkedett - jegyezték meg.

Illusztráció Forrás: Origo

Simonyi Tamás, a KPMG szenior igazgatója a közlemény szerint elmondta, hogy a kockázati tőkések elsősorban az Egyesült Királyságra, Németországra vagy a skandináv térségre koncentrálnak, így a kelet-európai cégek gyakran üvegplafonba ütköznek, amikor megpróbálnak forrást szerezni, hogy elérjék a világelitet.

- jegyezte meg.

A KPMG a kutatás alapján arra számít, hogy 2022-ben a kockázatitőke-befektetések a világ legtöbb részén nagyon jelentősek maradnak, és az olyan kevésbé fejlett piacok, mint Afrika és a Közel-Kelet is különösen növekvő figyelemre számíthatnak.

A fintech várhatóan továbbra is a legforróbb területek egyike marad, mellette a B2B szolgáltatások, az egészségügyi technológia, a kiberbiztonság és a mesterséges intelligencia alkalmazása is tartja majd magát, továbbá a fenntarthatóság felé irányuló kockázatitőke-befektetések is várhatóan növekednek majd - olvasható a közleményben.

A könyvvizsgáló felmérése magyar adatokat nem tartalmaz.