Németország erdőségeinek öt százaléka tűnt el 2018 és 2021 között

erdő
Légi felvétel egy aszály stressztől szenvedő holt lucfenyőről egy zöld bükkfa mellet egy erdőben egy németoszági város, Iserlohn közeli erdőben.
Vágólapra másolva!
Németország erdőségeinek majdnem öt százaléka tűnt el 2018 januárja és 2021 áprilisa között műholdfelvételek tanúsága szerint - jelentette a Német Űrkutatási Központ (DLR) hétfőn.
Vágólapra másolva!

Műhold segítségével végezték el a felmérést

A DLR a mintegy 51 ezer hektárnyi erdő eltűnését elsősorban a vizsgált években tapasztalt rendkívüli hőséggel és szárazsággal járó időszakoknak tulajdonította, amely kedvezett a kárt okozó rovaroknak.
Az erdőket érintő veszteség felmérésére a DLR Oberpfaffenhofenben dolgozó kutatócsoportja az Európai Földmegfigyelési Kopernikusz-program Sentinel-2 műholdjának felvételeit és az amerikai Landsat 8 műholdfelvételeit használta.

Légi felvétel egy aszály stressztől szenvedő holt lucfenyőről egy zöld bükkfa mellet egy erdőben egy németoszági város, Iserlohn közeli erdőben. Forrás: https://www.newscientist.com/article/2297403-trees-are-dying-at-increasing-rates-in-forests-across-europe/

A felmérés megállapította,

hogy a legsúlyosabban a Németország középső részén élő tűlevelűeket érintette a fapusztulás.

Németország legnépesebb tartománya, Észak-Rajna-Vesztfália az ország nyugati részén elvesztette lucfenyőerdeinek több mint negyedét, de ezen a tartományon belül egyes régiókban a veszteség elérte a kétharmadot is.

A lombos fák jobb túlélők

A fák vagy elpusztultak, vagy ki kellett vágni őket a vészhelyzeti intézkedések keretében. Mint a DLR jelentése rámutatott: a kártevők tömeges támadása esetén meg lehet akadályozni azok további terjedését a fák kivágásával. A jelentés arra is kitért, hogy a lombos fák könnyebben élik túl a rovarfertőzést, mint a tűlevelű fák.

(Forrás: MTI/dpa)