György László: A kormány 6 pontban segíti a kisbenzinkutakat

György László, ITM
Vágólapra másolva!
Az elmúlt három napban előremutató tárgyalásokat folytattunk a kisbenzinkutakat képviselő szervezetek vezetőivel. Egyetértettünk abban, hogy a családokat meg kell védenünk a külföldről begyűrűző áremelkedéstől. Ezért egyetértettünk abban is, hogy május 15-éig fenntartjuk a benzinárstopot, vagyis 480 Ft marad a benzin és a gázolaj ára a benzinkutakon - írta György László közösségi oldalán.
Vágólapra másolva!

A kormány megismerve és megértve a kisbenzinkutak helyzetét az alábbi hat, gyors intézkedést hozta megsegítésükre:

  • Hitelmoratórium az érintett kisbenzinkutak számára.
  • Az MSZKSZ díj elengedése és a kedvezmény átengedése a benzinkutaknak.
  • A szociális hozzájárulási adó elengedése január 1. és május 31. között a kisbenzinkutak esetén töltőállomásonként 4 fő foglalkoztatotti létszámig.
  • A Magyar Falu Vállalkozás-újraindítási Programból a 10 fő alatt foglalkoztató kisbenzinkutak beruházásainak támogatása 70 százalékos támogatás-intenzitással eredményes pályázat esetén. Ez azt jelenti, hogy egy 14 millió forintos, 4 kiszolgáló pisztolyt működtető tankoló automata árából 10 millió forintot átvállal a kormány. Ezzel a kisbenzinkutak költségei csökkenthetők, a kiszolgálás könnyebbé és 24 órássá alakítható, amely a vidék ellátásbiztonságának javulását eredményezi. A támogatás összege az egész szektort tekintve elérheti akár az 5 milliárd forintot is.
  • 0 százalékos áthidaló hitel a Széchenyi Kártya Program keretében.
  • A külföldről beszerzett energia esetén fizetendő adó eltörlése (816/2021. (XII. 28.) Korm. rendelet)

Megállapodtunk, hogy az egyeztetéseket tovább folytatjuk.

Az a közvetett célunk, hogy a gyors-segítségen túl a vidéki kisbenzinkutak technológiai felkészültsége javuljon. Ezért adunk a közvetlen megsegítésükön túl olyan támogatást, amely a működésüket versenyképesebbé teszi - írta az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára.

György László szintén megköszönte a résztvevőknek a konstruktív együttműködést majd hozzátette, hogy a közös munkát folytatják. Egri Gábor, elnök, Független Benzinkutak Szövetsége Gépész László, elnökségi tag, Független Benzinkutak Szövetsége Szakszon Miklós, kereskedelmi igazgató, Mobil Petrol benzinkúthálózat Grád Ottó, főtitkár, Magyar Ásványolaj Szövetség Perlusz László, főtitkár, Vállalkozók Országos Szövetsége.